20 jaar veer­pont: his­to­ri­sche ver­bin­ding tus­sen Op­ho­ven en Ohé en Laak | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-06-2019, 15:24
 

Regen
24°C
gevoelstemperatuur: 23°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 49%
windsnelheid: 2 bft WZW
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:23
zonsondergang: 21:54
Meer verwachtingen...
 
01-08-2018
Deel dit op:

20 jaar veer­pont: his­to­ri­sche ver­bin­ding tus­sen Op­ho­ven en Ohé en Laak

OHÉ EN LAAK – Het veerpont tussen Ophoven en Ohé en Laak viert vandaag zijn 20ste verjaardag. Sinds 1998 brengt dit veerpont jaarlijks duizenden mensen in het RivierPark Maasvallei op een gemakkelijke en toffe manier naar de andere kant van de Maas.

‘Dit is een belangrijk stukje geschiedenis uit de Maasvallei’, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme. “De veerpontjes maken van de streek een topbestemming voor fietsers en wandelaars, pal op de grens tussen Nederland en België. En dat mag in de bloemetjes gezet worden.” Ook NL-Limburgs gedeputeerde van Toerisme Eric Geurts reageert verheugd: “Wij willen beide Limburgen als toeristische bestemming versterken. Deze verbinding is daarin letterlijk een belangrijke schakel en dat al vele jaren lang, dat verdient een groot compliment.”

Op 1 augustus bestaat de veerpontverbinding tussen Ophoven in Kinrooi en Ohé en Laak in Maasgouw 20 jaar. En dat wordt vandaag gevierd.

Alhoewel er al 20 jaar een veerpont tussen Ohé en Laak en Ophoven vaart, bestond er al veel langer een veerdienst ter hoogte van Stevensweert. Uit historische bronnen weten we dat reeds in de 15e eeuw in de Hofrechten van de Heerlijkheid Stevensweert aan de veerman werd opgedragen twee schepen beschikbaar te hebben om mensen de Nieuwe Maas over te zetten. Ook uit oude stafkaarten uit de Spaanse tijd (1633-1702) blijkt dat er vanaf het ‘Eiland in de Maas’ meerdere oeververbindingen bestonden. De eerste overzetten situeerden zich tussen Stevensweert en het Houbenhof

In 1995 werd op initiatief van het Gewest Midden Limburg, het streekgewest Westelijke Mijnstreek en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland gestart met het projectplan Grensoverschrijdend Fietstoerisme en het Interreg II- programma. Een oost-west verbinding over de Maas was een onderdeel van dit grensoverschrijdend fietsroutenetwerk. In opdracht van de gemeenten Kinrooi en Maasbracht werd deze internationale fietsverbinding gerealiseerd. Op 1 augustus 1998 zette het veerpont de Walborgh voor de eerste keer fietsers en voetgangers over.

20 jaar later blijkt deze verbinding nog steeds een (toeristische) topper. Jaarlijks worden hier meer dan 50.000 overzetten geteld. Het grootste deel zijn toeristen. Maar ook de buurtbewoners en scholieren uit Nederland die in België naar school gaan, maken dankbaar gebruik van deze verbinding over de Maas.

De Maasvallei is zeer geliefd en trekt ieder jaar meer dan 1 miljoen fietsers. Het grensoverschrijdende fietsen en wandelen, en een sterk en goed uitgebouwd fietsnetwerk maken van deze regio een topper. De veerponten zijn een cruciaal onderdeel van dit verhaal.

Om deze dag een extra feestelijk tintje te geven zijn op 1 augustus de overvaarten tussen Ophoven en Ohé en Laak gratis. Het veerpont en de veerstoepen zijn feestelijk versierd. En de vele bezoekers worden even geïnformeerd over de geschiedenis van het veerpont. Om 11 uur hebben Schepen van Kinrooi, Sylvie Vanmontfort, en de wethouder van Maasgouw, Tim Snijckers, in het midden van de Maas op het veerpont even stilgestaan bij de 20ste verjaardag van het veerpont. Er is afgesloten met een kleine receptie.

Vaartijden
April en oktober: weekenden en Paasmaandag van 10.00 tot 18.00 uur
Mei en september: dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur
Juni, juli en augustus: dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur

Een enkele reis kost 1,00 euro, een 10-beurtenkaart 5,00 euro.
De 10-beurtenkaart is ook geldig op de veren Rotem-Grevenbicht en Uikhoven-Geulle aan de Maas.

Bij extreme hoogwaterstand kan het pontje uit de vaart worden genomen.

Meer info op: www.rondjemethetpontje.nl en www.rivierparkmaasvallei.eu

Foto bron: www.rivierparkmaasvallei.eu


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin