65-plusser uit Zuid-Nederland meest gelukkig | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
23-09-2018, 13:49
 

Regen
12°C
gevoelstemperatuur: 11°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 1 bft NNO
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:25
zonsondergang: 19:33
Meer verwachtingen...
 
20-09-2017
Deel dit op:

65-plusser uit Zuid-Nederland meest gelukkig

LANDGRAAF – 65-plussers uit het zuiden van Nederland zijn het meest gelukkig: ze geven hun leven gemiddeld een 7,8. Dit ten opzichte van ouderen uit het oosten van het land die hun leven gemiddeld een 7,5 geven. Het meest gelukkig worden ze van hun partner, gevolgd door de kinderen en kleinkinderen. Dat blijkt uit onderzoek naar geluk door Espria en Icare Ledenvereniging, onder ruim 1.000 65-plussers.

Thuis voelen 65-plussers zich het meest op hun gemak; een boek of krant lezen, puzzelen of handwerken staan bovenaan de lijst met activiteiten die hen het gelukkigst maken. Daarna volgt actief bezig zijn – sporten, wandelen of fietsen – en tijd doorbrengen met de kleinkinderen. Minder voelen ze voor groepslessen: in alle regio’s staat deze onderaan de lijst. Chantal Bosman van Espria: ‘Met je pensioen verandert er veel en val je soms in een zwart gat. Daarnaast krijgen 65-plussers vaker kwaaltjes, waardoor ze niet alles meer kunnen wat ze voorheen wel konden. Ze moeten opnieuw uitzoeken waar ze plezier uit halen. Dus hebben we, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en Icare Ledenvereniging, een app ontwikkeld waarmee mensen hun leefplezier kunnen onderzoeken.

Erop uit met de kleinkinderen grootste wens 65-plusser
Dat 65-plussers nog enorm actief zijn, blijkt ook uit hun wensenlijst. Bovenaan de lijst van de zuiderlingen staat een dag of weekend weg met de kleinkinderen, terwijl dit in de rest van Nederland op plek 2 staat. Zij hebben ‘een reis binnen Europa maken’ op de eerste plek staan.

De 5 grootste wensen van de zuiderlingen:

  1. Dag/weekend met kleinkind(eren) op pad
  2. Reis binnen Europa maken, bijvoorbeeld met de camper/caravan
  3. Reis buiten Europa maken
  4. Een cruise maken
  5. Luchtballon of helikoptervlucht

Ouderen in het zuiden maken zich het meeste zorgen
De 65-plussers in het zuiden van het land maken zich het meeste zorgen van alle Nederlanders: 80% heeft op z’n minst één kwestie om zich zorgen over te maken. Dit ten opzichte van 75% van de noordelingen. Ze maken zich het meeste zorgen over de gezondheid van hun naasten, hun eigen gezondheid of ze zijn bang dat ze in de toekomst afhankelijk worden van anderen.

Zuiderling kijkt meest positief naar de toekomst
Ondanks dat de 65-plussers uit het zuiden van Nederland zich het meeste zorgen maken, kijken zij wel het meest positief naar de toekomst. Gemiddeld denkt een kwart van de ouderen dat ze het leven over vijf jaar minder leuk vinden, terwijl in het zuiden 1 op de 5 dit aangeeft. In het oosten ziet zelfs 1 op de 3 de toekomst niet erg zonnig in.

Over de Leefplezier App
De Leefplezier App geeft 55+’ers inzicht in hun leefplezier en biedt hen handvatten voor veranderingen in leefstijl, waardoor ze meer plezier en geluk in het leven ervaren. De app, die is ontwikkeld door Espria en Icare Ledenvereniging, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), bevordert het algemeen welbevinden en de zelfredzaamheid van senioren. Als zij meer zicht hebben op de dingen waar ze gelukkig van worden draagt die kennis bij aan meer welbevinden en het streven naar zo lang mogelijke zelfstandigheid. De Leefplezier App is wetenschappelijk gevalideerd.

Over Espria
De onderdelen van het zorgconcern Espria richten zich op de ondersteuning in de meest brede zin van kwetsbare mensen in de verpleging en verzorging, in de geestelijke gezondheidszorg en in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De groepsmaatschappijen van Espria bieden verpleging en verzorging in de regio Noord Holland (Evean), in Drenthe, Flevoland en de Veluwe (Icare) en in regio Oost-Groningen (Zorggroep Meander). Verder maken GGZ Drenthe en De Trans, de organisatie voor ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking, onderdeel uit van Espria. De groepsmaatschappijen van Espria werken nauw samen met de Espria Ledenvereniging.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin