Al honderd hectare natuurcompensatie Buitenring klaar | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
26-03-2019, 23:08
 

Meest bewolkt
7°C
gevoelstemperatuur: 8°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 75%
windsnelheid: -1 bft NW
UV-Index: 0
zonsopgang: 06:27
zonsondergang: 18:59
Meer verwachtingen...
 
16-03-2016
Deel dit op:

Al honderd hectare natuurcompensatie Buitenring klaar

SCHINNEN – De eerste 100 hectare natuurcompensatie voor de Buitenring Parkstad Limburg is gereed en in gebruik genomen. Ter gelegenheid daarvan, hebben op woensdag 16 maart -Nationale Boomfeestdag- de leerlingen van groep 7 van Basisschool St Dionysius uit Schinnen samen met gedeputeerde Eric Geurts en de Schinnense wethouders Karel Wolff en Jeannette Quadvlieg een wandelinformatiebord onthuld. Daarna hebben zij gezamenlijk nog zo’n dertig boompjes geplant op het grondgebied van Schinnen. Alle kinderen markeren hun boom met een naamplaatje, zo kunnen zij ook in de toekomst hun eigen boompje herkennen.

De Buitenring doorsnijdt ongeveer 38 hectare beschermde natuurgebieden. Dit wordt gecompenseerd door nieuwe natuur. Het project moet 125 hectare verplicht compenseren, maar realiseert daarnaast nog 45 hectare extra en investeert bovendien in een kwaliteitsimpuls Natuur. Daarnaast wordt ruim 60 hectare berm aangelegd, die straks ook een natuurlijke invulling krijgt.

Al gestart in 2012
De aanleg van de nieuwe natuur in het kader van het project Buitenring is al gestart in 2012. Hierdoor kan de flora en fauna alvast wennen aan hun nieuwe leefomgeving en heeft de nieuw aangelegde natuur de tijd om zich te ontwikkelen. Gedeputeerde Eric Geurts: “In sommige gevallen bieden de nieuwe natuurcompensatiegebieden ook mogelijkheden voor recreatief gebruik. In Schinnen is bijvoorbeeld een wandelroute uitgezet. De boompjes die we vandaag samen met de kinderen hebben geplant, liggen langs die wandelroute. Daar kunnen ze dus nog lang van genieten, misschien zelfs wel ooit met hun eigen kinderen.”

De gedeputeerde voegt daar nog aan toe: “Dat al tijdens de bouw van de weg de eerste 100 hectare nieuwe natuur in gebruik genomen is, is uitzonderlijk. Doorgaans wordt eerst de weg gebouwd en volgt pas daarna de natuurcompensatie.”

Nieuwe verbindingen tussen bestaande natuurgebieden
Bij de Buitenring Parkstad Limburg is gekozen voor een pakket aan maatregelen dat, naast de verplichte compensatie, bijdraagt aan het robuuster maken van de bestaande natuur. Om dat te bereiken sluiten de natuurcompensatiegebieden bij voorkeur aan op bestaande natuur en/of op andere natuurcompensatie. Zo ontstaan nieuwe verbindingen tussen natuurgebieden, waardoor het leefgebied van de dieren wordt vergroot.

Verplichte natuurcompensatie
De verplichte compensatie is groter dan de doorsneden natuurgebieden, omdat bij de compensatie veelal een kwaliteitstoeslag geldt die kan oplopen van 33 tot 100% Dit is afhankelijk van de mate van vervangbaarheid van de aangetaste natuur.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin