Brand Cannerberg heeft veel gevolgen | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
24-07-2017, 16:46
 

Deels zonnig
16°C
gevoelstemperatuur: 19°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 82%
windsnelheid: 1 bft ONO
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:52
zonsondergang: 21:35
Meer verwachtingen...
 
24-07-2017
Deel dit op:

Brand Cannerberg heeft veel gevolgen

Grote overlast voor bewoners en Limburgs Landschap bezorgd over cultuurhistorie

MAASTRICHT – De brand in de grotten bij Neercanne in Maastricht hebben grote gevolgen. De ondergrondse brand veroorzaakt veel hinder voor aanwonenden en ook voor restaurant Chateau Neercanne. Het kasteel zelf loopt geen gevaar en is gewoon open.

De brand is nog niet geblust en het is niet duidelijk hoe lang de overlast aanhoudt. De brandende hooigrot staat in verbinding met andere grottenstelsels in de Cannerberg. Bij onderzoeken afgelopen weekend zijn daar de eerste waarnemingen gedaan. Stichting het Limburgs Landschap is daar als eigenaresse van de grotten nauw bij betrokken. Er is enorme roet- en rookschade. De grotten zijn eeuwenoud en hebben cultuurhistorisch belangrijke inscripties en handtekeningen.

NATO-hoofdkwartier
Een onderdeel van het grote gangenstelsels is het voormalige NATO-hoofdkwartier. Dat is na sanering opengesteld voor groepen. In delen van het NATO-hoofdkwartier hangt rook en is er een verhoogde koolmonoxidemeting. Dit gas is gevaarlijk en dat betekent dat er voorlopig geen excursies meer gegeven kunnen worden.

Jezuiëtengrot
Direct naast de NATO-groeve ligt de befaamde Jezuïetengrot. Deze is beroemd om de waardevolle wandtekeningen en beeldhouwwerken. Bij inspectie bleek hier nog geen rook- en roetschade zichtbaar te zijn, maar gezien de giftigheid van de geurloze koolmonoxide mag ook daar voorlopig niemand naar binnen.

Vleermuizen
De grotten in Zuid-Limburg zijn bekend als verblijfplaats voor vleermuizen. Vooral in de winterperiode kunnen grote aantallen dieren overwinteren. Dat is gelukkig nu niet het geval. Wat voor rol de grotten na het uitdoven van de brand voor vleermuizen kunnen blijven spelen, is nog niet te zeggen.

Bos afgesloten
Omdat in het bovenliggende bosgebied op diverse plaatsen rook naar buiten komt, is het afgezet voor wandelaars. Het Limburgs Landschap wacht, net als velen, het moment af waarop de brand meester is; dan pas kan er definitief geïnventariseerd worden wat de schade is.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin