Duurzaam ontwerpen door jongeren in de Peel | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-06-2019, 15:36
 

Deels zonnig
27°C
gevoelstemperatuur: 28°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 44%
windsnelheid: 2 bft Z
UV-Index: 4
zonsopgang: 05:23
zonsondergang: 21:54
Meer verwachtingen...
 
08-01-2019
Deel dit op:

Duurzaam ontwerpen door jongeren in de Peel

OSPEL – Maandag 7 januari is voor 100 leerlingen van het Bouwens van der Boijecollege een mooie uitdaging gestart in de vorm van het “Jongeren Adviesbureau”. Brugklasleerlingen gaan de komende negen weken aan de slag met het ontwerpen van een duurzaam middel dat geschikt is voor een familiepicknick in de natuurgebieden in De Peel.

Het Jongeren Adviesbureau is een scholenprogramma van IVN Natuureducatie, deze keer in opdracht van Nationaal Park De Groote Peel. IVN gelooft dat jongeren creatieve antwoorden hebben op maatschappelijke uitdagingen en betrekt jongeren bij vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Het Bouwens deed in 2018 ook al mee en geeft met dit traject een vervolg aan winnende idee van vorig jaar.

‘Peelpicknicken’
Hoe kunnen we meer jonge bezoekers naar de Peel trekken? Dat was de opdracht vorig jaar. Het winnende concept “Peelpicknicken” werd zo enthousiast ontvangen dat 100 creatieve jongeren dit idee nu verder gaan uitwerken in kleine adviesbureaus. Het is aan de leerlingen om met een 3D-ontwerp te komen van een duurzaam middel dat aan de eisen voldoet. De jongeren maakten in de eerste bijeenkomst kennis met de opdrachtgevers; de samenwerkende partijen van het Nationaal Park De Groote Peel. Aan het eind van de les werd de opdrachtbrief aan de leerlingen uitgedeeld.

3 maanden leren, onderzoeken en presenteren
In 18 lessen leren de leerlingen in groepjes hoe zij een ontwerpbureau opstarten om vervolgens als bureau onderzoek uit te voeren op het gekozen onderwerp. Met als doel het uitbrengen van een ontwerp dat direct uitvoerbaar is voor de opdrachtgevers. “Over een week gaan de leerlingen op bezoek bij het Nationaal Park de Groote Peel om het gebied in te verkennen”, vertelt Michelle Hendriks, projectleider IVN. “Dit veldbezoek is belangrijk voor de leerlingen om zich te oriënteren op de mogelijkheden voor het ontwerp.”

Wie gaat straks winnen?
De 4 bureaus met de beste ontwerpen mogen over ongeveer 9 weken hun ontwerp presenteren. De ontwerpen moeten duurzaam zijn en aansluiten bij de identiteit van het Nationaal Park.

Het leereffect
In het IVN Jongeren Adviesbureau worden leerlingen uitgedaagd om kennis en vaardigheden te verbreden met de 21ste-eeuwse vaardigheden als samenwerken, probleemoplossend vermogen, creativiteit, kritisch denken en professioneel communiceren. Verder biedt IVN met een Jongeren Adviesbureau een project met een waardevolle invulling voor loopbaanoriëntatie en de SLO-kerndoelen. Het Bouwens ligt in de gemeente Peel en Maas, een gemeente die zowel ambtelijk als bestuurlijk betrokken is bij het Nationaal Park.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin