Festiviteiten 45 jaar sluiting Domaniale Mijn Kerkrade | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
16-07-2019, 21:16
 

Meest bewolkt
19°C
gevoelstemperatuur: 18°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 59%
windsnelheid: -1 bft N
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:41
zonsondergang: 21:45
Meer verwachtingen...
 
18-08-2014
Deel dit op:

Festiviteiten 45 jaar sluiting Domaniale Mijn Kerkrade

KERKRADE – Op vrijdag 29 augustus is het precies 45 jaar geleden dat de Domaniale Mijn haar poort voorgoed sloot. Die dag herdenken de Stichting Koempels van de Domaniale Mijn, het Continium en de gemeente Kerkrade deze historische gebeurtenis met de onthulling van het originele wapen. Wethouder Jo Bok (Cultuur), wethouder Tim Weijers (Toerisme) en Hans Gubbels (directeur Discovery Center Continium), zullen om 16.00 uur het wapen van de Domaniale Mijn onthullen op de gevel van Schacht Nulland, het monumentale restant van deze oudste mijn van Europa. Voorafgaand aan deze onthulling vindt van 13.00 uur tot 16.00 uur een reünie plaats voor oud-koempels van de Domaniale Mijn.

Open dag
Om de festiviteiten compleet te maken, wordt op zaterdag 30 augustus een algemene open dag georganiseerd in Schacht Nulland (Domaniale Mijnstraat 30). Van 13.00 uur tot 17.00 uur kan iedereen, jong en oud, een kijkje komen nemen in dit rijksmonument, een van de weinige tastbare herinneringen aan het mijnverleden van Kerkrade. Tijdens een rondleiding door oud-mijnwerkers ontdekt u de geschiedenis van de Schacht. Ook kunt u een film bekijken over het leven van de mijnwerker ondergronds.

Historie
In 1965 viel het doek voor de steenkolenwinning in Nederland. Nog geen vier jaar later ging de poort van de Domaniale Mijn voorgoed dicht. Dit betekende het einde van een bedrijf waar in de topjaren zo’n 3.400 mensen werkten. De honderden meters diepe mijnschachten werden afgesloten met een betonnen prop of een dikke laag puin, waarna alle bovengrondse gebouwen verdwenen. Alleen Schacht Nulland bleef bestaan. Dit monument is nu eigendom van de gemeente Kerkrade. De Stichting Koempels van de Domaniale Mijn heeft het mijngebouw ingericht met een expositie van allerlei voorwerpen en foto’s uit de mijntijd. Ook de originele lift, een mijnfiets, kolenwagens en diverse machines zijn er te zien. De Koempels vertellen hier vol enthousiasme over de historie van de Domaniale Mijn en de vele generaties mijnwerkers die diep onder de grond hun brood verdienden.

Aanmelden reünie
Bent u oud-koempel van de Domaniale Mijn en wilt u deelnemen aan de reünie op vrijdag 29 augustus? Dan kunt u zich aanmelden via e-mail: koempels@live.nl


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin