Fons Schobbers gaat kunstwerk Tango realiseren | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
11-01-2018, 15:17
 

Meest bewolkt
8°C
gevoelstemperatuur: 8°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 0 bft NO
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:36
zonsondergang: 16:54
Meer verwachtingen...
 
11-01-2018
Deel dit op:

Fons Schobbers gaat kunstwerk Tango realiseren

VENLO – De gemeente Venlo heeft kunstenaar Fons Schobbers de opdracht gegeven voor het realiseren van het kunstwerk Tango. Het kunstwerk is een geschenk aan de stad in het kader dat in Venlo 150 jaar geleden een einde kwam aan de vestingstatus (2017) en  dat Venlo in 2018 675 jaar stadsrechten heeft gekregen.

Het betreft een nieuw permanent kunstwerk aan de Maas. De planning is dat het kunstwerk in september/oktober 2018 gereed is.

Tango
Het ontwerp van Schobbers is een 10 meter hoge stalen sculptuur. Door de rode kleur fungeert de monumentale sculptuur als een landmark aan de Maasoever. De dialoog tussen kunstwerk en omgeving ontstaat door de monumentale vorm. Deze vorm is schijnbaar eenvoudig maar is van elke kant weer anders en daardoor blijft de sculptuur verrassen. Een strakke lijn is de spanningsboog en geeft er vaart en dynamiek aan, als een Tango. “Fantastisch dat ik de kans heb gekregen om een nieuwe sculptuur voor de Maasboulevard te realiseren” Aldus Schobbers.

Jacques Scheuten doneert met de Jacques en Ellen Scheuten Foundation en nog 7 ondernemers in het totaal € 200.000 voor de realisatie van dit kunstwerk uit liefde voor de stad Venlo en vanuit een hart voor de kunst. Naast de bijdrage van de ondernemers heeft de provincie Limburg € 100.000,- ter beschikking gesteld. De gemeente draagt ook € 100.000,- bij, o.a. voor het gereed maken van de locatie.

Locatie
De oorspronkelijk beoogde locatie voor het permanente kunstwerk van Schobbers was de Kop van Weerd. De commissie Kunst in de openbare Ruimte, Fons Schobbers, Jacques Scheuten en de gemeente Venlo zijn echter van mening dat het kunstwerk Tango ruimtelijk gezien beter tot zijn recht komt op de locatie aan de Maas waar nu The boots of the hunter (Laarzen) van kunstenaar Pii Daenen staan.

The boots of the hunter
Kunstenaar Daenen is bereid mee te denken over een alternatieve plek voor zijn kunstwerk. The boots of the hunter zijn tot op heden voortdurend in beweging geweest (Buga Koblenz, Floriade, Odapark,  Dutch design Eindhoven, Maasboulevard). Deze beweging zou de kunstenaar graag willen continueren de komende jaren en wisselende locaties voor dit kunstwerk passen bij dit concept. De kunstenaar vindt het van belang dat de interactie van voorbijgangers met dit beeld op de nieuwe locaties in ieder geval gewaarborgd is.

Met de kunstenaar wordt begin 2018 een plan ontwikkeld waarbij The boots of the hunter, gedurende 10 jaar, op drie verschillende locaties gesitueerd worden. De locaties worden gekoppeld aan thema’s die een relatie met dit kunstwerk hebben:

  1. Cradle to Cradle (omgeving stadskantoor)
  2. Een kunstrijke omgeving (omgeving museumkwartier)
  3. De relatie met groen en water (bijv. de omgeving Lage Loswal en Maaskade).

Het kunstwerk The boots of the hunter is vanaf oktober 2018 te bezichtigen op de eerste nieuwe tijdelijke locatie.

Het college besloot in februari 2016 dat kunstenaar Fons Schobbers de opdracht kreeg  voor een ontwerp van een kunstwerk aan de Maasboulevard. Hij is ook de kunstenaar van het voormalige kunstwerk ‘Sfinx’ (schenking van Scheuten Foundation in het kader van 650 jaar stad). Om technische redenen moest het kunstwerk helaas een paar maanden na plaatsing al verwijderd worden.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin