Gedeputeerde Staten kiezen voor variant 3c N280-west Baexem | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
20-05-2019, 14:50
 

Bewolkt
14°C
gevoelstemperatuur: 14°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 82%
windsnelheid: 1 bft W
UV-Index: 1
zonsopgang: 05:41
zonsondergang: 21:27
Meer verwachtingen...
 
22-01-2014
Deel dit op:

Gedeputeerde Staten kiezen voor variant 3c N280-west Baexem

MAASTRICHT/BAEXEM – Gedeputeerde Staten kiezen op basis van onderzoeksresultaten en weging van ingebrachte adviezen voor alternatief 3c als voorkeursvariant voor aanleg van de N280-west bij Baexem. Definitieve besluitvorming over het voorkeursalternatief vindt plaats in Provinciale Staten.

Aanpassing van de N280-west bij Baexem komt neer op verlegging van de huidige weg langs de kern Baexem. Voorkeursvariant 3c houdt in dat ter hoogte van Baexem de N280 voor een deel naar het zuiden wordt verlegd. De tweebaans randweg gaat verdiept onder de Kasteelweg door. Deze verdiepte ligging heeft gunstige effecten op geluid en de inpassing in de omgeving. Ook heeft het een positief effect op de entree van Baexem.

Verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck geeft aan dat het geen gemakkelijke keuze is geweest: “In de laatste twee jaar zijn diverse alternatieven voor de N280 bekeken. Vanuit verschillende disciplines is onderzocht welke impact de aanleg van de weg zal hebben op de leefbaarheid. Denk dan aan trillingen, geluid en luchtkwaliteit. Verder is gekeken naar natuur, landschap, cultuur-historische waarden en ruimtelijke beleving van het dorp.”

In overleg met veel betrokkenen en belanghebbenden zijn de alternatieven verder uitgewerkt, waarna uiteindelijk de varianten 3c en 5e overbleven. “Beide alternatieven voldoen aan de doelstellingen”, geeft gedeputeerde Van der Broeck aan. “Na alles te hebben overwogen en heel zorgvuldig te hebben gekeken naar de opdracht van Provinciale Staten constateren we dat variant 3c het beste voldoet”, motiveert de gedeputeerde de keuze van Gedeputeerde Staten.

Het verschil tussen beide varianten zit met name in het behoud van natuur, landschap en landbouwgrond. Variant 3c pakt hier gunstiger uit. De aspecten luchtkwaliteit, geluid en trillingen voor beide overgebleven alternatieven bleken niet onderscheidend te zijn. Op het gebied van veiligheid geldt voor beide alternatieven dat de kans op ongevallen afneemt.

Een verbeterde N280 zal de regio beter ontsluiten. Volgens gedeputeerde Patrick van der Broeck hebben de inwoners van Baexem een bovengemiddelde betrokkenheid getoond bij de voorbereidingen om tot een keuze te komen: ”Die betrokkenheid is belangrijk gebleken en daar hebben we veel aan gehad. Ook al is natuurlijk niet altijd iedereen het met elkaar eens, er is respectvol met elkaar samengewerkt en in gezamenlijkheid gezocht naar de beste alternatieven. Er is goed werk geleverd.”

Het voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten is om 3c als voorkeursalternatief verder uit te werken binnen een milieu-effectrapportage (MER). Op 7 februari 2014 nemen Provinciale Staten een besluit over het voorstel.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin