Gemeente Kerkrade verhaalt schade vernielingen Schacht Nulland | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
16-07-2019, 16:54
 

Bewolkt
17°C
gevoelstemperatuur: 18°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 67%
windsnelheid: 0 bft WZW
UV-Index: 1
zonsopgang: 05:41
zonsondergang: 21:45
Meer verwachtingen...
 
07-05-2014
Deel dit op:

Gemeente Kerkrade verhaalt schade vernielingen Schacht Nulland

KERKRADE – Afgelopen zaterdag, 3 mei 2014, is het oude mijngebouw Schacht Nulland vernield. Er is zowel aan de buitenkant van het pand zelf als aan de spullen binnenin het gebouw forse schade aangebracht. De vandalen die de vernielingen hebben aangericht blijken kinderen te zijn tussen 9 en 12 jaar. De politie heeft de vier jongens getraceerd en gehoord.

Schade
De schade aan (de buitenkant van) het monumentale schachtgebouw is aanzienlijk. Er is met stenen en brandblussers schade aangebracht aan de muren, er is brand gesticht en ramen zijn ingegooid. Binnenin de Schacht zijn er historische (100 jaar oude) foto’s van de muren getrokken en vernield, brandblussers door ruiten gegooid, ontlasting tegen de muren gesmeerd en oude mijnlampen beschadigd.
Inmiddels heeft de politie laten weten dat met de kinderen afgesproken is dat zij gaan helpen opruimen.

Aangifte en verhaal
De gemeente Kerkrade is eigenaar van het pand en heeft al aangifte gedaan van de vernieling. De gemeente gaat de vernielers aansprakelijk stellen voor de aangerichte schade aan Schacht Nulland. Verantwoordelijk wethouder Jo Bok zegt : “Het is werkelijk een dieptepunt, dat er dergelijke schade is toegebracht aan zo’n historisch pand, en dan ook nog door baldadigheid van zo jonge kinderen. We gaan de schade verhalen.”

De aangebrachte schade aan historische objecten is in sommige gevallen onherstelbaar. “Het gaat niet alleen om materiële maar ook om emotionele schade”, aldus wethouder Jo Bok. “Oude foto’s en voorwerpen dragen veel herinneringen met zich mee en zijn onvervangbaar. De oud-mijnwerkers hebben hun hart en ziel gestoken in het inrichten van Schacht Nulland. De Schacht is de trots van de koempels!”

De Stichting Koempels Domaniale beheert het museum in Schacht Nulland en verzorgt ter plekke rondleidingen (voor basisscholen, groepen en andere geïnteresseerden). Deze stichting heeft ook aangifte gedaan van de vernieling van de vele mijnspullen.

Oproep
De Stichting Koempels Domaniale doet bij deze een oproep: als er mensen zijn die nog spullen (bijvoorbeeld oude mijnlampen, kleding of foto’s) hebben die ze ter beschikking willen stellen aan Schacht Nulland, dan zijn deze zeer welkom. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden via het e-mail adres koempels@live.nl


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin