Hooikoorts onder de kerstboom door zeer hoge temperaturen | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
17-07-2019, 05:47
 

Meest helder
10°C
gevoelstemperatuur: 10°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 0 bft Z
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:42
zonsondergang: 21:44
Meer verwachtingen...
 
22-12-2018
Deel dit op:

Hooikoorts onder de kerstboom door zeer hoge temperaturen

WAGENINGEN – Door de (zeer) hoge temperaturen in de afgelopen maanden zijn de afgelopen dagen al de eerste hazelaars en elzen in bloei gekomen. Met de aanhoudende hoge temperaturen zullen mensen die gevoelig zijn voor hazelaar- en/of elzenpollen rekening moeten houden met hooikoorts ‘onder de kerstboom’. Zo’n 33 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor pollen van hazelaar en/of els.

Het blijft toch raar ‘hooikoorts in december’, maar de eerste hazelaars en elzensoorten die hun oorsprong in het buitenland hebben, strekken al hun karakteristieke gele katjes. Bij droog weer kan dan pollen in de lucht komen.

De planten reageren op de zeer hoge temperaturen. De gemiddelde temperatuur in De Bilt van oktober tot en met december komt uit op zo’n 8,3 °C. Dat is precies twee graden hoger dan het gemiddelde vijftig jaar geleden. Er waren maar vijf jaren die nog hogere temperatuur hadden in deze maanden. Met 9,8 °C was de temperatuur in deze maanden het hoogst in 2015.

Het bloeiseizoen van de hazelaar was vorig jaar het vroegste ooit. De piek van de eerste bloeimeldingen kwam toen uit op 26 december 2017. Een halve eeuw geleden was dit 15 februari. De weersverwachting van Weeronline toont voor de komende twee weken aanhoudend hoge temperaturen met maxima van 7 tot 10 graden en minima van 2 tot 5 graden. Normaal is het eind december 4 tot 6 graden overdag en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt. Door het zeer zachte weer kan dit jaar bij de vroegste bloeijaren van de hazelaar gaan horen, maar het record van vorig jaar zal niet gebroken worden.

We stellen het op prijs als u via Natuurkalender.nl doorgeeft wanneer de hazelaar of de els bij u in de omgeving voor het eerst in bloei komt. U kunt anoniem een waarneming doorgeven. Maar als u eerst inlogt met uw Nature Today-account kunt u uw waarneming later terugzien. Heeft u nog geen account? Hier kunt u er een aanmaken. Iedereen die een hazelaar of els kan herkennen, kan meedoen. Het is wel belangrijk dat u de hazelaar of els om de paar dagen (liefst elke dag) kunt bekijken. Een hazelaar bloeit wanneer de katjes (mannelijke bloemen) helemaal uitgestrekt zijn. Op deze pagina zijn alle waarnemingen van de hazelaar per jaar te bekijken.

Bij de elzen kunt u kiezen uit ‘witte els’, ‘zwarte els’ of ‘els; soort onbekend’. De elzen die nu in bloei komen, vallen binnen de laatste categorie.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De NatuurkalenderWageningen University; Letty de Weger, LUMC; Jaco van Wezel, Weeronline

 


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin