Januaristorm in natuurgebieden van Het Limburgs Landschap Vloek of zegen? | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
20-02-2019, 14:00
 

Meest bewolkt
10°C
gevoelstemperatuur: 6°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 71%
windsnelheid: 3 bft ZW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:40
zonsondergang: 18:02
Meer verwachtingen...
 
05-02-2018
Deel dit op:

Januaristorm in natuurgebieden van Het Limburgs Landschap Vloek of zegen?

VENLO – Op donderdag 18 januari teisterde een heftige storm Nederland. Limburg kreeg er ongekend van langs; ook de natuurgebieden van Het Limburgs Landschap werden niet ontzien. Nog steeds wordt er gewerkt om wegen en wandelpaden vrij te krijgen van omgevallen bomen. Flinke overlast dus, maar Het Limburgs Landschap ziet ook de positieve kanten aan deze natuurlijke vorm van bosbeheer.

Overlast
Alleen al in de natuurgebieden van Het Limburgs Landschap in Noord-Limburg zijn naar schatting zo’n 15.000 bomen gesneuveld. Ongeveer 20% viel over wegen en paden, wat voor veel overlast zorgde. De afgelopen weken is hard gewerkt om onveilige situaties op te heffen en paden weer begaanbaar te maken; een enorme klus die veel onkosten met zich meebracht.

Natuurlijk bosbeheer
Beheer in de bossen van Stichting het Limburgs Landschap is vooral gericht om een zo rijk mogelijk dieren- en plantenleven mogelijk te maken. De storm heeft daarbij een handje geholpen. Een mooi voorbeeld vormen de grote omgevallen bomen. Zij maken open plekken in het bos en zorgen dat het licht, inclusief de zonnewarmte weer tot de bosbodem kan reiken. Een natuurlijkere vorm voor spontane bosontwikkeling kunnen we ons niet wensen. Komende weken zullen planten daar meteen gebruik van maken: sommige kiemen er, andere komen er tot bloei en jonge boompjes groeien op. Vele soorten insecten profiteren van die nieuwe situatie en zij dienen op hun beurt weer als voedsel voor vogels. De omhoog staande wortelkluit geeft extra variatie en reliëf en biedt nestgelegenheid aan vogels, maar ook aan solitaire bijen. In de ontstane kuil kan achtergebleven regenwater en de opengewerkte bodem ook weer zorgen voor nieuwe natuurkansen. De dikke stam zal nog lang en prominent aanwezig blijven en zorgen voor veel nieuw leven. Een bekende kreet is immers dat ‘dood hout leeft’. Vele dieren leven in en van het dode hout, mossen benutten het als groeiplaats en paddenstoelen zullen het uiteindelijk volledig afbreken. Daarmee is de boskringloop weer rond en heeft de storm zijn visitekaartje afgegeven voor natuurlijk bosbeheer. De januaristorm: een vloek, maar voor natuurlijk bosbeheer ook een zegen.

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin