Kerkrade en Limburgs Landschap samen voor toekomst Nieuw Ehrenstein | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
27-05-2017, 11:04
 

Zonnig
25°C
gevoelstemperatuur: 26°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 46%
windsnelheid: 1 bft OZO
UV-Index: 5
zonsopgang: 05:33
zonsondergang: 21:37
Meer verwachtingen...
 
18-05-2017
Deel dit op:

Kerkrade en Limburgs Landschap samen voor toekomst Nieuw Ehrenstein

KERKRADE – Op donderdag 18 mei is de eerste steen gelegd door wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening) van de gemeente Kerkrade en Wilfred Alblas, directeur-rentmeester van Stichting het Limburgs Landschap van de villa Nieuw Ehrenstein in de Anstelvallei in Kerkrade.

Achtergrond
De Anstelvallei is voor velen een onontdekte ‘’groene long’’ aan de rand van Kerkrade. Het is een geliefd wandelgebied voor de inwoners van de wijk Chevremont, maar van verder weg komen er nog te weinig mensen. De afwisseling tussen hellingbossen, het enige stuwmeer van Nederland, glooiende weilanden en akkers, heggen en hoogstamboomgaarden maakt het een karakteristiek Zuid-Limburgs landschap.

Opvallend zijn twee gebouwencomplexen. De villa Nieuw Ehrenstein met boerderij en verderop de boerderij Klarenanstel. De gemeente was al jaren op zoek naar een partij die een nieuwe toekomst kon geven aan het vervallen 18-de eeuwse boerderijcomplex. Het Limburgs Landschap is op veel plaatsen als “vangnet” opgetreden bij bijzondere monumenten. Maar vooral de relatie met het omringde landschap maakt het een bijzonder project voor de Stichting die in heel Limburg bijzondere plekken restaureert en beheert.

Groot plan
Voor de hele Anstelvallei is een toekomstplan gemaakt zodat het gebied meer beleefd kan worden door bezoekers, de natuurwaarden omhoog gaan en de landschappelijke variatie wordt vergroot. Ook zijn er nieuwe routestructuren aangelegd. Belangrijke onderdelen zijn de herbestemmingen van de grote gebouwen. Natuurlijk is financiering van het grote restauratieproject een zware klus geweest. Met steun van met name de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade is nu de basis gelegd voor de restauratie en de herbestemming. De afgelopen periode is het hele complex opgeruimd en veilig gemaakt. Nu start de ingrijpende restauratie.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin