Kijk mee in nieuwe vogelnesten via Beleef de Lente | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
22-05-2019, 11:36
 

Meest bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 13°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 66%
windsnelheid: 1 bft NNW
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:39
zonsondergang: 21:30
Meer verwachtingen...
 
05-03-2019
Deel dit op:

Kijk mee in nieuwe vogelnesten via Beleef de Lente

WAGENINGEN / LANDGRAAF – De camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming staan weer aan. Maak kennis met de cast van 2019 en gluur ongegeneerd mee in de nesten van broedende vogels. Maar pas op: Beleef de Lente kan verslavend zijn.

Oude bekenden in beeld
Wie Beleef de Lente al langer volgt kent de lotgevallen van slechtvalken en ooievaars. Van steenuil, kerkuil en bosuil. De reden dat Vogelbescherming ervoor kiest om dezelfde vogels jarenlang in beeld te brengen is simpel: geen twee jaren zijn hetzelfde. Via de camera’s ontdekken we hoe het weer maar ook ‘toevalligheden’ als concurrerende vogels een rol spelen. Wat zich in de Nederlandse natuur afspeelt doet werkelijk niet onder voor bekende natuurfilms uit de Serengeti of van de Zuidpool. Het drama speelt zich vlakbij huis, in elke tuin, op dezelfde manier af. We moeten het alleen zien, en die unieke kans bieden de webcams.

Soms leveren de camera’s behalve spannende momenten ook informatie op die alleen door heel lang en zorgvuldig kijken – en bijhouden wat er gebeurt – verzameld kan worden. In de praktijk zien we daardoor bijvoorbeeld dat we elk jaar nieuwe dingen ontdekken over het leven van steenuilen. Met name de relatie tussen het weer en het voedselaanbod laat zich perfect onderzoeken dankzij de camera’s. Hierdoor komen we meer te weten over de impact van klimaat(verandering) op vogels.

Nieuw voor de camera

Groene spechten
Altijd al willen weten wat er ín zo’n holle boom gebeurt? Dat kun je binnenkort te weten komen, mits de groene spechten inderdaad hun intrek nemen in de zorgvuldig geprepareerde nestholte.

Lepelaars
Een van de iconische soorten van de natuurbescherming in Nederland. De lepelaar sierde jarenlang het logo van Vogelbescherming en verschijnt nu voor de webcams. Op zichzelf is dat niet nieuw: al eerder waren lepelaars op Texel te zien. Maar de huidige kolonie is een bijzondere. Langs een snelweg vlakbij Haarlem broeden lepelaars in bomen. Als kostganger inwonend in een blauwe reigerkolonie.
Een onvoorziene, maar wel natuurlijke, uitdaging voor de lepelaars is een dode berkenboom die kort voor het broedseizoen dwars over de nesten is gevallen. De berk ligt in een wankel evenwicht en deint onder de last van enkele lepelaars vervaarlijk op en neer. Hoe zullen de vogels hiermee omgaan? Stellen ze hun leven en dat van hun jongen in deze letterlijke waagschaal?

Tekst: Lars Soerink, Vogelbescherming Nederland

Bron en meer info: naturetoday.com


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin