Kus voor Koi! | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
25-05-2018, 14:55
 

Deels zonnig
25°C
gevoelstemperatuur: 26°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 46%
windsnelheid: 0 bft ZW
UV-Index: 3
zonsopgang: 05:35
zonsondergang: 21:34
Meer verwachtingen...
 
18-08-2017
Deel dit op:

Kus voor Koi!

SEVENUM – In 2013 schonk Taiwan 80 Koi aan Kasteeltuinen Arcen. Na 5 jaar is de ‘moeder’ van deze bijzondere vissen weer terug in Arcen tijdens de 25e Holland Koi Show. Mevrouw Ying Ying Chung, eigenaresse van SC Koi Farm Yunlin en hoogleraar aan diverse universiteiten in Taiwan werd  in 2013 bekend met de foto van de kus die zij aan de Koi gaf voordat deze de vijver in werden gezet in de Casa Verde van het park. Dit jaar bezoekt ze de Holland Koi Show opnieuw samen met een Taiwanese handelsdelegatie.

Na een aantal jaren van afwezigheid is een handelsdelegatie uit Taiwan weer te gast op de grootste Koi show ter wereld, de Holland Koi Show. Dit jaar viert de show zijn 25ste editie welke van vrijdag 18 t/m zondag 20 augustus gehouden wordt in Kasteeltuinen Arcen. De organisatie van de show is in handen van de Nishikigoi Vereniging Nederland.

Initiatiefnemer van deze handelsmissie is mevrouw Ying Ying Chung, eigenaresse van SC Koi Farm in Yunlin, Taiwan. Zij vertegenwoordigd samen met een aantal zakenlieden Taiwan tijdens de 25ste Holland Koi Show. Naast de ondernemers is ook een aantal studenten van de Universiteit van Taiwan aanwezig in Arcen. Mevrouw Chung bekleed aan de universiteit een bijzondere leerstoel, namelijk de visteelt. Deze opleiding is bijzonder succesvol en haar lezingen worden door vele studenten bezocht. Ook haar Koi Farm geniet faam. Met regelmaat bezoekt de Taiwanese president Tsai Ing-wen de Koi farm van mevrouw Chung.

Mevrouw Chung was de initiatiefnemer van de genereuze schenking van 80 Koi aan Kasteeltuinen Arcen in 2013. Na het faillissement van het jaar daarvoor bleef de prachtige Koi vijver in de subtropische kas Casa Verde leeg toen Stichting het Limburgs Landschap de exploitatie van Kasteeltuinen Arcen in 2013 op zich nam. De Koi die in deze vijver zwommen hadden door het faillissement een ander thuis gekregen, deze Koi kwamen oorspronkelijk ook uit Taiwan. Toen dit nieuws ter ore kwam van Mevrouw Chung heeft zij zich ingezet om, in samenspraak met regeringsvertegenwoordigers en in samenwerking met de Nishikigoi Vereniging Nederland, 80 vissen te schenken aan Stichting het Limburgs Landschap voor Kasteeltuinen Arcen. Op deze wijze maakte Taiwan duidelijk vertrouwen te hebben in een goede toekomst van het park en zeker ook van de Holland Koi Show. De Koi werden vanuit Taiwan overgevlogen en tijdens de Holland Koi Show uitgezet.

Na 5 jaar kan geconcludeerd worden dat het vertrouwen niet is geschaad. De 80 vissen in de Casa Verde zijn allemaal nog in een topconditie en de Koi-cultuur leeft volop in Nederland. Het aantal leden van de Nishikgoi Vereniging Nederland is nog steeds groeiende. Ook met Kasteeltuinen Arcen gaat het weer goed. Het aantal bezoekers is in 5 jaren tijd verdubbeld en de gasten zijn zeer te spreken over de kwaliteit die geboden wordt. Recent is het park ook toegetreden tot de European Garden en Heritage Network, een organisatie van ruim 180 tuinen en landschapsparken in 14 landen. Ook werd het park zowel in 2016 als 2017 verkozen door ANWB verkozen tot het leukste uitje van Limburg.

Kasteeltuinen Arcen biedt naast de cultuur historische waarde en de bijzondere flora en fauna beleving een prachtig decor voor vele evenementen. Een van de grootste en meest unieke evenementen op de kalender van Kasteeltuinen Arcen vindt aankomend weekend voor de 25ste keer plaats in Arcen; de Holland Koi Show. De grootste show ter wereld op het gebied van Koi en Japanse cultuur. Belangrijkste onderdeel is de show van de mooiste en duurste Koi uit heel Europa. In meer dan 80 bassins, allemaal uitgerust met eigen filtersysteem, vers watervoorziening en permanent toezicht, worden de meest bijzondere vissen geshowd aan de bezoekers. Meer dan 150 prijzen zullen worden verdeeld onder de inzenders in de diverse categorieën. Daarnaast is er een beursvloer waar meer dan 100 standhouders koi- en vijver gerelateerde zaken aanbieden. Tevens is er een interactief programma met lezingen en vele wetenswaardigheden die allemaal verband houden met…Koi!

Meer dan alleen Koi
Ook is er aandacht voor Betta (Siamese kempvis) en Japanse cultuur met onder meer een bonsai show, zwaardvechtdemonstraties en een kunstexpositie genaamd ‘Floating Japan’. De collectie Japanse kunst van Museum van Bommel van Dam uit Venlo vormt de basis voor de expositie waarin klassieke houtsnedes worden gecombineerd met moderne stukken. Galerie Wilms vult de selectie aan met werk van hedendaagse kunstenaars. De titel van de tentoonstelling verwijst naar Floating World (Ukiyo), een welvarende periode in het begin van de 17de eeuw. Ook zullen leden van de Bonsai Vereniging Noord- en Middel Limburg 3 dagen lang hun mooiste Bonsai tonen in het Kasteel. Leden van de vereniging zijn aanwezig om desgewenst advies te geven over hun hobby.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin