Lim­burg­se gast­vrij­heids­sec­tor klaar­sto­men voor toe­komst | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
27-06-2019, 04:44
 

Helder
17°C
gevoelstemperatuur: 15°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 82%
windsnelheid: 3 bft NNO
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:25
zonsondergang: 21:55
Meer verwachtingen...
 
29-05-2018
Deel dit op:

Lim­burg­se gast­vrij­heids­sec­tor klaar­sto­men voor toe­komst

MAASTRICHT – Ruim 70 Limburgse bedrijven uit de horeca en de gastvrijheidssector gaan onder de naam FoodLab Limburg samenwerken met het onderwijs om de sector toekomstbestendig te maken. De vrijetijdsindustrie is sterk in ontwikkeling en veranderende consumentbehoeften en krapte op de arbeidsmarkt vragen om een innovatieve benadering.

Ondernemers investeren ruim € 900.000 in de vorm van faciliteiten en tijd van medewerkers om nieuwe vormen van onderwijs te kunnen bieden. Het onderwijs en de Provincie Limburg investeren samen eenzelfde bedrag zodat meer inspirerend, praktijkgericht en gepersonaliseerd onderwijs mogelijk wordt.

Horeca-opleidingen in Limburg slagen er nu onvoldoende in om jongeren aan te trekken en te behouden. Meer dan 800 Limburgse studenten trekken jaarlijks weg naar Brabant, Gelderland en België voor een horeca-opleiding. Met innovatie van het onderwijs verwachten Arcus en Gilde Opleidingen deze trend te kunnen stoppen. Gini Peters, projectleider vanuit Gilde Opleidingen: “Met meer maatwerk en meer praktijk ín de lokale bedrijven wordt het voor een belangrijke groep jongeren weer aantrekkelijk om hun opleiding in Limburg te volgen. Maar ook zij-instromers willen we beter bedienen en doorstroom van vmbo naar het mbo en hbo vergemakkelijken.”

Goed werkgeverschap
Ondernemers in heel Limburg hebben nu al te maken met grote personeelstekorten en zegden massaal hun steun toe. Naast vernieuwend onderwijs zal er vanuit FoodLab Limburg dan ook veel aandacht worden besteed aan goed werkgeverschap en ondernemerschap. Marcel van Oeteren van recreatiebedrijf De Leistert en partner van FoodLab Limburg: “Niet alleen vacatures voor koks maar ook voor bedienend personeel en andere functies worden steeds moeilijker in te vullen. Gelukkig is er inmiddels meer oog voor de werk-privé balans en goed werkgeverschap in de sector. Dat moeten we jongeren laten ervaren en gezamenlijk uitdragen om ze weer enthousiast te maken.”

Steun van Provincie en mogelijk van het Rijk
“Het initiatief past in ons aanvalsplan om het tekort aan arbeidskrachten, ook in de horeca, te bestrijden,” zegt gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen. Haar collega-gedeputeerde Hans Teunissen (onderwijs) vindt het een prima initiatief vanwege het vernieuwend karakter van Foodlab Limburg en door de inniger samenwerking van ondernemers en onderwijs. Gedeputeerde Eric Geurts wijst in deze tenslotte op het grote belang voor het toerisme in Limburg. FoodLab Limburg hoopt in de loop van het jaar ook een toezegging voor een financiële bijdrage van het ministerie van OCW te krijgen. Een eerste aanvraag voor bijna 1 miljoen in maart van dit jaar werd nog niet gehonoreerd. Met een meer uitgebreide onderbouwing is de verwachting dat die bijdrage er alsnog zal komen.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin