Maastricht Marathon over Via Belgica mooiste marathon van Nederland | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-06-2019, 15:48
 

Deels zonnig
27°C
gevoelstemperatuur: 28°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 44%
windsnelheid: 2 bft Z
UV-Index: 4
zonsopgang: 05:23
zonsondergang: 21:54
Meer verwachtingen...
 
02-04-2015
Deel dit op:

Maastricht Marathon over Via Belgica mooiste marathon van Nederland

MAASTRICHT – Zaterdag 6 juni 2015 vindt in Zuid-Limburg de 1ste editie plaats van de Maastricht Marathon over de Via Belgica. De ‘mooiste marathon van Nederland’ is een prachtige mix van topsport, cultuur, geschiedenis en volksfeest. Deelnemers wacht een heuse belevenis, een trial-achtig parcours over en langs de mooiste en meest bezienswaardige plekken in Zuid-Limburg. Natuurschoon, prachtige vergezichten, historische watertorens, kastelen, eeuwige sneeuw bij SnowWorld, 350 bananen aan een Wilgenboom, en tal van andere verrassingen.

Startplaats Rimburg op de brug over de Worm

Het evenement start op de brug van rivier de Worm in het Duitse Übach-Palenberg, pal achter de grens in Landgraaf en eindigt op de oude brug over de Maas in Maastricht. De bijzondere route loopt via Landgraaf, Heerlen, Voerendaal, Valkenburg aan de Geul en Meerssen. In Maastricht gaat de route langs de Maas en onder het unieke gebouw Gouvernementsgebouw van de Provincie Limburg. Vlak voor de finish is voor iedere deelnemer een ‘Corona Triumphalis’, een onthaal in Romeinse stijl. Er zijn tal van prijzen ter beschikking gesteld, waaronder een prijs voor de mooist verklede Romeinse hardloper, die finisht.

Romeinen zijn onlosmakelijk verbonden met de Maastricht Marathon over de via Belgica. Zuid-Limburg was dan ook 400 jaar lang onderdeel van het Romeinse rijk. Na de verovering door Caesar rond 55 voor Christus bouwde keizer Augustus de regio tot een Romeinse provincie uit. Een belangrijke militaire- en handelsstraat, de Via Belgica, verbond Zuid-Limburg en de Euregio met Gallien het huidige Frankrijk. Aan de nieuwe verkeersader ontstonden twee belangrijke plaatsen. Aan een fort in de Maas bouwden de Romeinen een brug. De plaats noemden ze Traiectum ad Mosam (het huidige Maas¬tricht). 20 km verder oostelijk kruiste de Via Belgica een andere Romeinse hoofdweg, die van Aquae Granni (Aachen) naar Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Köln) en Ulpia Traiana (Xanten) in het Noorden. Op het kruispunt van beide wegen ontstond een nieuw dorp: Coriovallum, het huidige Heerlen. De tot dan zelfverzorgende boeren op de rijke löss-bodem profiteerden van een nieuwe afzetmarkt. Zuid-Limburg transformeerde tot een graanschuur van het Romeinse rijk. Vergelijkbaar met de functie van de Egyptische Nijl-delta voor hoofdstad Cairo. De ingenieurs, architecten en stratenbouwers die na de soldaten kwamen zorgden in de regio Zuid-Limburg voor grote veranderingen.

Voor een grote verandering gaat ongetwijfeld ook de Maastricht Marathon over de Via Belgica zorgen. De marathon is niet alleen sport en een zware hardloopwedstrijd, maar een reis van verleden naar heden en toekomst. Een samenspel van sportieve en toeristische highlight ook. Deelnemers en volgers (familie en vrienden) zullen dat geheel van sport, natuur, cultuur en geschiedenis intens ervaren. En dát in combinatie met fraaie overnachtingaccommodaties, attracties en Bourgondische gastronomie.

Inschrijven voor de marathon is mogelijk tot 6 mei. Voor meer informatie zie: www.marathonviabelgica.nl

Maastricht Marathon 512


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin