Natuur maand voor op schema, volgende week hooikoorts van els | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
18-07-2019, 12:50
 

Bewolkt
24°C
gevoelstemperatuur: 24°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 38%
windsnelheid: 2 bft WZW
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:44
zonsondergang: 21:42
Meer verwachtingen...
 
13-01-2019
Deel dit op:

Natuur maand voor op schema, volgende week hooikoorts van els

WAGENINGEN / LANDGRAAF – Door de zeer warme december en januari ligt de ontwikkeling in de natuur een maand voor op schema. Overal wordt de voorlente steeds duidelijker zichtbaar met bloeiende hazelaars, sneeuwklokjes en elzen. De komende week komt de tweede lichting elzenpollen in de lucht. Hooikoortspatiënten en huisartsen dienen daar bedacht op te zijn. We verwachten tot half maart elzenpollen in de lucht.

December was met een gemiddelde temperatuur van 6,1°C in De Bilt een zeer zachte maand en januari is ook zeer zacht begonnen. De gemiddelde temperatuur lag de eerste tien dagen bijna drie graden boven de huidige normaal. Pas aan het eind van de maand wordt vorst verwacht. Door de huidige zeer hoge temperaturen zien we bij De Natuurkalender dat in de natuur de voorlente is aangebroken. Tekenen daarvan zijn bijvoorbeeld bloeiende hazelaars, sneeuwklokjes, speenkruid en elzen.

Voorlente een maand vroeger dan normaal
De hazelaar kwam al in december op grote schaal in bloei, waardoor de piek van de eerste bloeiwaarnemingen waarschijnlijk op 31 december is komen te liggen. Vijftig jaar geleden was dat gemiddeld 15 februari (1940 tot en met 1968). De piek van de eerste bloeiende sneeuwklokjes komt naar verwachting te liggen op 26 januari. Normaal is 22 februari. We roepen mensen op om hun eerste waarneming van bloeiende sneeuwklokjes, hazelaar, gele kornoelje en speenkruid door te geven via Natuurkalender.nl en zo mee te werken aan het onderzoek van Wageningen University naar het effect van verandering in weer en klimaat op de natuur.

Lees verder…


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin