Oproep NVWA: controleer uw eieren in de koelkast! Gevaarlijke eieren in omloop! | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
31-07-2017, 20:16
 

Zonnig
24°C
gevoelstemperatuur: 24°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 46%
windsnelheid: 0 bft N
UV-Index: 0
zonsopgang: 06:02
zonsondergang: 21:24
Meer verwachtingen...
 
31-07-2017
Deel dit op:

Oproep NVWA: controleer uw eieren in de koelkast! Gevaarlijke eieren in omloop!

DEN HAAG – De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit) doet onderzoek naar het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven nadat concentraties van dit middel zijn aangetroffen in eieren van leghenbedrijven. Het gebruik van fipronil is niet toegestaan in de pluimveesector.

De NVWA houdt een lijst bij met eicodes die een fipronil-gehalte bevatten dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. In 1 geval is het fipronil-gehalte zodanig hoog dat ook consumptie door volwassenen een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit het handelskanaal.

De NVWA adviseert eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. Het fipronil-gehalte in deze eieren is zodanig hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het gaat om eieren van 1 producent. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien. Daarnaast zijn eieren aangetroffen met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze ei-codes te laten eten. In alle andere gevallen adviseren wij het advies van het voedingscentrum te volgen (1 a 2 voor kinderen 4 jaar en 2 a 3 voor kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen. Zie volledige lijst met eicodes met een te hoog fipronil-gehalte.

De NVWA onderzoekt uit voorzorg leghenbedrijven waar eerder dit jaar het middel fipronil kan zijn toegediend. De bedrijven zijn geblokkeerd en mogen geen eieren, kippen of mest afvoeren. Als monsters uitwijzen dat de eieren geen fipronil bevatten, dan worden deze bedrijven weer vrij gegeven. Wanneer de NVWA wel friponil aantreft, blijven de bedrijven geblokkeerd en moeten zij hun eieren terughalen uit het handelskanaal. De eieren worden vervolgens vernietigd.

Meer info…


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin