Partners samen aan de slag voor de bijen | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
27-03-2019, 00:20
 

Bewolkt
6°C
gevoelstemperatuur: 6°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 75%
windsnelheid: 0 bft NW
UV-Index: 0
zonsopgang: 06:27
zonsondergang: 18:59
Meer verwachtingen...
 
16-10-2015
Deel dit op:

Partners samen aan de slag voor de bijen

ROERMOND – Gemeente Roermond, gemeente Horst aan de Maas en waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas hebben donderdag 15 oktober 2015 hun handtekening gezet onder een intentieverklaring, waarmee zij aangeven concreet invulling te willen geven aan de verbetering van de leefwereld voor de bijen. Dit is één van de eerste resultaten dat uit het Bijensymposium ’Limburgers Bijeen voor bijen’ naar voren is gekomen.

Bijen van levensbelang
Bijen zorgen voor ons voedsel en zijn daarom van levensbelang. Al eerder zaten wethouder Raja Fick-Moussaoui van de gemeente Roermond en burgemeester Kees van Rooij en wethouder Paul Driessen van de gemeente Horst aan de Maas met imkervereniging Horst en de stadsimkers van Roermond aan tafel met betrekking tot de bijenteelt. Samen inventariseerden zij waar de kansen en mogelijkheden liggen om samen te werken aan Limburgse doelstellingen voor biodiversiteit en duurzaamheid in het belang van de (wilde) bestuivers. De beide waterschappen zijn aangehaakt omdat ze gezamenlijk een veel grotere slagkracht hebben. De partners zijn er van overtuigd dat de bijen cruciaal zijn voor natuur en landbouw en dat ze samen op moeten trekken om de biodiversiteit te bevorderen en de voedsel- en fruitproductie veilig te stellen.

Intentieverklaring
De samenwerking tussen de gemeenten is ontstaan omdat ze beiden een vestiging hebben van CITAVERDE College en de wil en passie hebben om de biodiversiteit te verbeteren. Beide gemeenten en de waterschappen zijn hier de afgelopen jaren al mee aan de slag geweest en willen door het tekenen van de intentieverklaring hier een structureel vervolg aan geven en gezamenlijk in optrekken. Niet alleen de bijen, maar ook vlinders en andere insecten profiteren hiervan.

Concrete acties
De partners zijn activiteiten aan het oppakken om de leefwereld voor de bijen ook echt te verbeteren. Gedacht wordt aan het planten van bij-vriendelijke heesters en bomen, het realiseren van bloemstroken en aanplant van bloembollen, aanpassen van het maaibeheer van groenstroken en bermen van waterlopen, aandacht voor beekinrichting, plaatsen van bijenhotels, educatie op scholen en een recreatieve en educatieve route langs bloemenweides, imkers en bijenkasten.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin