Pimpernelblauwtjes voor Het Limburgs Landschap | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-06-2019, 15:42
 

Deels zonnig
27°C
gevoelstemperatuur: 28°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 44%
windsnelheid: 2 bft Z
UV-Index: 4
zonsopgang: 05:23
zonsondergang: 21:54
Meer verwachtingen...
 
16-12-2015
Deel dit op:

Pimpernelblauwtjes voor Het Limburgs Landschap

MIDDEN-LIMBURG – Het Donker pimpernelblauwtje is een zeer bedreigde dagvlindersoort in Nederland. De enige, kleine populatie van deze soort in Limburg is nog te vinden in het Vlootbeekdal in de omgeving van Posterholt. Stichting het Limburgs Landschap heeft hier ruim 7 ha graslanden verworven, die worden ingericht als leefgebied voor dit pimpernelblauwtje.

Het Donker pimpernelblauwtje is pas sinds 2001 bekend uit de omgeving van Posterholt. Het leefgebied van dit blauwtje bestaat vooral uit wegbermen en enkele kleinschalige en zorgvuldig beheerde bloemrijke graslandjes.

Bijzondere leefwijze
Dit kleine en honkvaste ‘blauwtje’ vliegt in de periode juli tot begin augustus en heeft slechts een gemiddelde levensduur van 10 dagen. In die korte vlinderperiode legt ze een haar eitjes op de bloemen van de grote pimpernel, een plant die zeker niet algemeen is in Limburg en alleen nog voorkomt in een aantal kleine vochtige gras- en hooilandjes en wegbermen. De rupsen doen zich tegoed aan de jonge zaden van deze pimpernel en overwinteren daarna als half volgroeide larve in de nesten van een specifieke mierensoort. In de volgende zomer verpoppen de rupsen zich in het mierennest en verlaten als volwassen vlinder het ondergrondse verblijf.

Hooien
Dit pimpernelblauwtje is dus kieskeurig wat betreft zijn leefgebied en daarnaast voor zijn leefwijze afhankelijk van de grote pimpernel en de nesten van de mier. Het beheer van maaien en hooien, zodat vlinder,.mier en pimpernel optimaal kunnen floreren, is dan ook echt maatwerk. Het type pimpernelhooilanden is tegenwoordig erg zeldzaam in Nederland. Een verkeerde manier van beheer kan er zelfs toe leiden dat de soort in één jaar nagenoeg volledig kan verdwijnen. Bij Het Limburgs Landschap wordt het herstel en beheer van dit nieuw verworven terrein dan ook specifiek afgestemd op de eisen van dit bijzondere vlindertje.

Donkerrood
Door de donkere kleur van de vlinder, waar hij dus ook zijn naam aan te danken heeft, fladdert deze onopvallend boven de bloemknoppen. Massale bloei van pimpernel kan hooilanden echter donkerrood kleuren. Die kleurenrijkdom is natuurlijk een genot tijdens uw zomerwandeling of fietstocht door het fraai Midden-Limburgse Vlootbeekdal. Het Limburgs Landschap gaat er de komende jaren hard aan werk om dit beeld te laten terugkeren.

foto Vlinderstichting, Chris van Swaay


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin