Populieren worden orchideeën | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
18-04-2019, 18:19
 

Zonnig
21°C
gevoelstemperatuur: 20°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 32%
windsnelheid: 3 bft O
UV-Index: 1
zonsopgang: 06:37
zonsondergang: 20:37
Meer verwachtingen...
 
27-09-2018
Deel dit op:

Populieren worden orchideeën

MAASTRICHT – Stichting het Limburgs Landschap beheert haar gebieden om het landschap aantrekkelijker te maken en de soortenrijkdom te vergroten. Dat is in beide gevallen ook prettig voor de bezoekers. Zeker als een gebied nog maar kort eigendom is, zijn daar vaak opvallende ingrepen voor nodig en de rust wordt er soms ook tijdelijk door verstoord. De komende weken is dat het geval bij de Fallenberg aan de rand van het Cannerbos bij Maastricht. Daar wordt onder andere een rij populieren gekapt en de bosrand wordt gevarieerder gemaakt. Wandelaars die deze herfstweken het Cannerbos bezoeken, kunnen dat zelf zien. Het is een stevige ingreep, maar er komt een soortenrijke begroeiing voor terug.

Natuurbeheer is ingewikkelder dan zo op het eerste gezicht lijkt. Niet alleen zon en regen bepalen wat er groeit, maar ook de bodemsamenstelling. Die is de laatste eeuw door neerslag van stoffen als stikstof uit verkeer, landbouw en industrie verstoord waardoor de bodem verzuurd is en te voedselrijk. Dat zorgt ervoor dat sommige soorten, zoals grassen, veel sneller groeien en die verdringen daardoor de kwetsbare soorten. Vaak soorten met de mooiste bloemen. Hoewel de vervuiling door allerlei maatregelen gelukkig afgenomen is, is die nog steeds te hoog voor vele kwetsbare natuurgebieden. Daarom steunt de overheid herstelprogramma’s, onder de naam PAS-maatregelen, om de vermesting en verzuring tegen te gaan. Het Limburgs Landschap maakt daar gebruik van om zo de natuur soortenrijker te maken. Omdat er achterstand ingehaald moet worden, is er om te starten vaak een stevige ingreep nodig. Zo ook bij de Fallenberg.

Liever orchideeën
Een helling van de Fallenberg, grenzend aan het Cannerbos, is nu nog een soortenarm weiland. De schrale ondergrond kan juist zorgen voor een soortenrijke begroeiing. Daar zijn elders bij Het Limburgs Landschap al mooie voorbeelden van zoals op de Bemelerberg. Zo’n gebied moet voedselarmer worden om een zogenaamd ‘schraal grasland’ te worden. Schraal qua voedselaanbod in de bodem, maar rijk aan kleurrijke soorten. Belangrijk hiervoor is voldoende zonlicht en voedselarme omstandigheden. Om bladval en schaduw te voorkomen, wordt de bosrand van het Cannerbos langs de Fallenberg gekapt. De stobben lopen weer uit en vormen dan struiken met dekking voor vogels. Tevens worden 40 populieren langs het wandelpad gekapt. De bomen die langs de landweg richting het Cannerbos weggehaald worden zijn deels ook een potentieel gevaar voor wandelaars omdat ze oud zijn, soms ziek en daardoor takken laten vallen. Al die ingrepen worden nu in één project uitgevoerd om de verstoring en overlast in het gebied te beperken. De ingreep zal voor wat overlast voor wandelaars zorgen. Ook is het landschappelijk opvallend maar tegelijkertijd is de ingreep de start van een ontwikkeling naar een kleurrijke soortenrijkdom.

Foto Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin