Provinciale weg Margraten wordt herdenkingsweg | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
26-03-2019, 23:07
 

Meest bewolkt
7°C
gevoelstemperatuur: 8°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 75%
windsnelheid: -1 bft NW
UV-Index: 0
zonsopgang: 06:27
zonsondergang: 18:59
Meer verwachtingen...
 
22-08-2014
Deel dit op:

Provinciale weg Margraten wordt herdenkingsweg

MARGRATEN – De provinciale weg tussen Margraten en Cadier en Keer die langs de Amerikaanse begraafplaats ligt, is vanaf 20 augustus 2014 een tijdelijke herdenkingsweg. Om de 386 bomen langs het 2,5 kilometer lange stuk van de N278 zijn witte satijnlinten gestrikt die symbool staan voor de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het tijdelijke kunstproject ‘Remembrance Road’ maakt onderdeel uit van ‘Liberation Eijsden-Margraten’, een jubileumprogramma dat recht doet aan het bijzondere feit dat iedereen in Limburg en de rest van Nederland 70 jaar in vrijheid mag leven.

Verantwoordelijk kunstenaar Jonathan Wanders: “We zeggen dat we de geschiedenis in leven houden via monumenten en rituelen. Doordat monumenten worden gebouwd om de tand des tijds te doorstaan, verliezen ze de macht om de toeschouwer daadwerkelijk te prikkelen. Een monument wordt al heel snel overbekend en trekt niet langer de aandacht. Mensen moet je blijven prikkelen om de geschiedenis in leven te houden.” Op woensdag 20 augustus heeft Wanders de 386 linten aangebracht. Dit deed hij samen met kinderen van Zorgbureau Talent uit Eckelrade. Dit zijn jongeren met een verstandelijke beperking.

‘Remembrance Road’ wil de weggebruikers op een subtiele wijze prikkelen. Het creëren van bewustwording op een poëtische en ingetogen manier. Volgens burgemeester Dieudonné Akkermans past dit kunstproject uitstekend binnen het jubileumprogramma ‘Liberation Eijsden-Margraten’. “Samen met de inwoners hebben we een mooi programma opgebouwd dat recht doet aan het bijzondere feit dat wij 70 jaar in vrijheid mogen leven. Vanaf september vinden diverse activiteiten plaats rondom de elementen herinneren, herdenken en vieren. Dit kunstproject is hier een prachtig voorbeeld van”.

Het programma ‘Liberation Eijsden-Margraten’ vindt officieel van vrijdag 12 september 2014 tot en met zondag 24 mei 2015 plaats. Vanaf 12 september 2014 staat niet alleen Eijsden-Margraten, maar heel Nederland nadrukkelijk stil bij de bevrijding met een palet aan feestelijkheden en evenementen. De gemeente Eijsden-Margraten, het eerste bevrijde stukje Nederland, neemt hierin het voortouw.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin