Restauratie smederij Giesen in oude dorpskern Tegelen gereed | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-06-2019, 15:30
 

Deels zonnig
27°C
gevoelstemperatuur: 28°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 44%
windsnelheid: 2 bft Z
UV-Index: 4
zonsopgang: 05:23
zonsondergang: 21:54
Meer verwachtingen...
 
03-10-2018
Deel dit op:

Restauratie smederij Giesen in oude dorpskern Tegelen gereed

TEGELEN – De restauratie van smederij Giesen in de oude dorpskern van Tegelen is gereed. Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, heeft het beeldbepalende complex waar voorheen de Voedselbank was gehuisvest vorig jaar gekocht. De eind 2017 opgestarte restauratie is nu afgerond.

In het pand zijn twee woningen en een bedrijfsruimte gerealiseerd. Het resultaat is voor iedereen te zien op een open dag a.s. vrijdag 5 oktober van 14 uur tot 16 uur. Smederij Giesen is dan opengesteld voor alle geïnteresseerden. De opening voor de pers is tussen 11.00 en 12.00 uur.

Travalje terug op historische plek
In de grote open ruimte van de smederij, waar vroeger het smidsvuur brandde, is de houten ‘travalje’ uit 1840 teruggeplaatst. Deze historische travalje is tot in de jaren zestig door smedenfamilie Giesen in de smederij gebruikt. In deze hoefstal kon de smid een paard vastzetten om het van nieuwe hoefijzers te voorzien. In de jaren negentig werd het in onbruik geraakte object verwijderd en kwam het uiteindelijk in de buurt van Nijmegen terecht. De Heemkundekring Tegelen kwam de verdwenen travalje op het spoor en wist deze met de nodige inspanning terug naar Tegelen te halen; na een grondige restauratie is hij herplaatst op zijn vertrouwde plek. De 178 jaar oude travalje behoort tot de vroege, bewaard gebleven voorbeelden in Nederland.

Smederij Giesen: opvallende jaren dertig architectuur
Smederij Giesen met naastgelegen winkel en woonhuis werd in 1933-1934 gebouwd naar een ontwerp van de Tegelse architect Lambert Noten. Het is een opvallende verschijning in de dorpskern: een Limburgs monument dat lonkt naar de art deco-stijl. Kenmerkend voor de expressionistische architectuur van de jaren dertig zijn de luifels, overstekende goten en de aandacht die is besteed aan het metselwerk. Maar vooral opmerkelijk is het krachtige silhouet van het huis, enigszins het beeld oproepend van een oceaanstomer met brug.

Historische dorpskern Tegelen veilig gesteld
Diverse partijen hebben de laatste jaren de handen ineen geslagen om de historische kern van Tegelen te behouden en te versterken. Het dorp was ooit een florerend industrieel centrum. Naast baksteen- en dakpanfabrieken waren er brouwerijen, jeneverstokerijen, tabaksfabrieken, ijzergieterijen en metaalbewerkingsbedrijven. Twee belangrijke monumenten van dit industriële verleden, het Kranenbreukershuis en de Gouden Berg, zijn reeds door Vereniging Hendrick de Keyser met steun van particulieren, de provincie Limburg en de gemeente Venlo gerestaureerd. Ook Grotestraat 44 is sinds vorig jaar in bezit van de Vereniging. De tussen de huizen slingerende Engerbeek, de levensader die de bedrijfjes in het dorp van stromend water voorzag, is door de Gemeente Venlo weer prachtig zichtbaar gemaakt.

Foto: Ton Desar, Gemeente-Venlo


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin