Roermond en Mook en Middelaar doen mee aan Spel zonder Grenzen | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
22-05-2019, 11:07
 

Meest zonnig
13°C
gevoelstemperatuur: 17°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 71%
windsnelheid: 0 bft W
UV-Index: 3
zonsopgang: 05:39
zonsondergang: 21:30
Meer verwachtingen...
 
08-05-2018
Deel dit op:

Roermond en Mook en Middelaar doen mee aan Spel zonder Grenzen

ROERMOND / MOOK EN MIDDELAAR – Twee Limburgse teams uit Roermond en uit Mook en Middelaar doen woensdagmiddag 23 mei mee aan de aftrap van het erfgoedfestival Over Grenzen. Samen vertegenwoordigen ze het vroegere Overkwartier.

Ooit was dit het meest zuidelijke kwartier van het hertogdom met Roermond als hoofdstad. Inwoners uit de vier kwartieren van het vroegere hertogdom Gelre strijden tegen elkaar in een sportief en ludiek Spel zonder Grenzen op de markt in Arnhem. De teams worden getest op snelheid, behendigheid, slimheid en historische kennis. Ook het publiek is van harte welkom om zelf mee te spelen. Het Spel zonder Grenzen start op 23 mei om 13 uur en duurt tot 17 uur. De toegang is gratis.

Teams uit vier kwartieren
Het Spel zonder Grenzen wordt gespeeld door acht teams die de vier kwartieren van het vroegere hertogdom Gelre vertegenwoordigen. Elk kwartier levert twee teams: een uit de hoofdstad en een uit de kleinste stad. Hier komen de teams vandaan:

  • Roermond en Mook-Middelaar voor het Kwartier van Roermond (Overkwartier)
  • Arnhem en Scherpenzeel voor het Kwartier van Arnhem (Veluwe)
  • Nijmegen en Lingewaal voor het Kwartier van Nijmegen (Rivierengebied)
  • Zutphen en Doesburg voor het Kwartier van Zutphen (Graafschap / Achterhoek)

Publiek mag meedoen
Het Spel zonder Grenzen draait om snelheid, behendigheid en andere vaardigheden die in de middeleeuwen al belangrijk waren. Zoals richten en schieten, snelheid en uithoudingsvermogen, strategisch inzicht en samenwerking. De teams moeten goed kunnen mikken, zo snel mogelijk een stormbaan nemen en overeind blijven op een ‘sweeper’. Nadat een onderdeel is afgewerkt, mag het publiek dat ook uitproberen. Op de Markt is bovendien van alles te doen voor jong en oud, zoals een workshop schilderen, een klauterkasteelbrug, een ringsteekspel, boogschieten, paardrijden en schermlessen. Er kunnen oude spellen én digitale spellen gespeeld worden. Het Kadaster vertoont een film over het registreren van eigendomsgrenzen in Nederland en elders.

Spel zonder Grenzen 1973 in Arnhem
Het is niet voor het eerst dat een Spel zonder Grenzen plaatsvindt op de Markt in Arnhem. Op 18 juli 1973 was dat ook al het geval. Toen bonden België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Engeland en Nederland met elkaar de strijd aan in een sportieve zeskamp. Destijds organiseerden de gezamenlijke Europese omroepen het spel, dat rechtstreeks werd uitgezonden in zeven landen. In de jaren zeventig was het een populair spel op de Nederlandse televisie. Dick Passchier heeft het jarenlang gepresenteerd.

Aftrap erfgoedfestival Over Grenzen
Het Spel zonder Grenzen is de aftrap van het Erfgoedfestival Over Grenzen dat van 23 mei t/m 22 juli plaatsvindt in noord- en midden Limburg, Gelderland, en Noordrijn-Westfalen (D). Deze gebieden vormden ooit samen het hertogdom Gelre. Het erfgoedfestival besteedt met ruim 200 activiteiten aandacht aan grenzen van vroeger en nu. In Limburg worden ruim 50 activiteiten georganiseerd. Er zijn tentoonstellingen, theatervoorstellingen, fiets- en wandelroutes en leuke kinderactiviteiten. Het complete programma is te vinden op erfgoedfestival.nl/agenda.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin