Schapen en geiten grazen voor duifkruid en betonie | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
10-12-2018, 17:21
 

Bewolkt
6°C
gevoelstemperatuur: 3°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 1 bft W
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:29
zonsondergang: 16:31
Meer verwachtingen...
 
09-10-2018
Deel dit op:

Schapen en geiten grazen voor duifkruid en betonie

BEMELEN – Stichting het Limburgs Landschap is dag in dag uit bezig om haar natuurterreinen zo optimaal mogelijk te beheren. Dat zorgt voor een soortenrijke natuur en daarmee meteen ook voor een fraaie en gevarieerde natuurlijke omgeving om volop van te genieten. Op diverse locaties in het natuurgebied Bemelerberg worden de komende maanden rasters en hekken vervangen.

Natuurbeheer is ingewikkelder dan zo op het eerste gezicht lijkt. Niet alleen zon en regen bepalen wat er groeit, maar ook de bodemsamenstelling. Die is de laatste eeuw door neerslag van stoffen als stikstof uit verkeer, landbouw en industrie verstoord waardoor de bodem verzuurd is en te voedselrijk. Dat zorgt ervoor dat sommige soorten, zoals grassen, veel sneller groeien en die verdringen daardoor de kwetsbare soorten. Vaak zijn dat soorten met de mooiste bloemen. Hoewel de vervuiling door allerlei maatregelen gelukkig afgenomen is, is die nog steeds te hoog voor veel kwetsbare natuurgebieden. Daarom steunt de provincie onder de naam PAS-maatregelen, herstelprogramma’s om de vermesting en verzuring tegen te gaan. Het Limburgs Landschap maakt daar gebruik van om zo de natuur soortenrijker te maken.

Nachtweides voor geiten
Op de Bemelerberg wordt de komende maanden gewerkt om de begrazingsmogelijkheden te verbeteren, zodat de schapen en voortaan ook geiten nog beter hun werk kunnen doen. Begrazing is noodzakelijk om voedingsstoffen af te voeren. Zo ontstaan schrale graslanden; schraal qua voedselaanbod in de bodem, maar rijk aan kleurrijke soorten. In kalkgrasland groeit bijvoorbeeld duifkruid, in heischraal grasland is betonie een belangrijke soort. Naast schapen worden ook geiten ingezet. Geiten eten namelijk naast kruiden ook bramen en kleine struikjes en zorgen er zo voor dat de bloemrijke graslanden open blijven. Het zijn echte klauteraars en dus moet er extra stevig raster geplaatst worden.

Er worden in tien weilanden zes kilometer afrastering en 37 poorten vervangen. Daarnaast worden er twee zogenaamde nachtweides aangelegd: één rondom de stal bij de Winkelberg en één nabij de Koeberg. Dit zijn kleinere weilanden waar de schapen en geiten ’s nachts en in de weekenden verblijven zodat hun uitwerpselen zo weinig mogelijk in de bloemrijke graslanden achterblijven. Geiten zijn echte Houdini’s; het kleinste gaatje gebruiken ze om te ontsnappen daarom is er extra stevig en dicht hekwerk nodig. Voor de bezoekers van het natuurgebied verandert er niets dan dat ze in de toekomst meer kleur in het gebied kunnen ontdekken.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin