Sint Barbara trakteert op nieuwe mijnbouwobjecten | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
17-07-2019, 20:45
 

Meest zonnig
22°C
gevoelstemperatuur: 21°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 49%
windsnelheid: 0 bft O
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:42
zonsondergang: 21:44
Meer verwachtingen...
 
27-11-2013
Deel dit op:

Sint Barbara trakteert op nieuwe mijnbouwobjecten

KERKRADE – Op woensdag 4 december, naamdag van Sint Barbara, verschijnen tientallen onlangs gedigitaliseerde mijnbouwobjecten op de online database Mijnbouwcollectie Limburg. Sint Barbara wordt vereerd als beschermheilige van mijnwerkers en “trakteert” geïnteresseerden vanaf deze dag op nieuwe informatie en beeldmateriaal van bijzondere objecten afkomstig uit de Limburgse mijnbouw. Het aantal objecten in de database komt daarmee op ongeveer 400 stuks. De Mijnbouwcollectie Limburg is door iedereen te raadplegen via www.demijnen.nl.

De Mijnbouwcollectie Limburg werd een jaar geleden gelanceerd en bevat objectinformatie over het Limburgse mijnbouwverleden. De objecten die in de Mijnbouw Collectie zijn opgenomen bevinden zich in de museumcollecties van Discovery Center Continium (Kerkrade), Museum het Domein (Sittard) en de Steenkolenmijn Valkenburg. Driemaal per jaar wordt de Mijnbouwcollectie geüpdatet met nieuwe objecten en informatie, die wordt verkregen door het digitaliseren van de collecties van de drie aangesloten instituten en door het continue onderzoek dat er in samenwerking met oud-mijnwerkers naar de mijnbouwhistorie wordt gedaan. Naast de objectinformatie is op de website DeMijnen.nl ook allerlei achtergrondinformatie te vinden zoals interviews met oud-mijnwerkers en edities van tijdschriften uitgegeven door de Staatsmijnen.

Het doel van de online Mijnbouwcollectie is alle in Limburg aanwezige mijnbouwherinneringen, zowel materieel, als immaterieel, bijeen te brengen via een allesomvattende portal. Zo blijft het mijnbouwverleden, waarop de identiteit van de regio gebouwd is, bewaart voor de toekomst. Ook als er straks geen oud-mijnwerkers meer zijn, van wie de verhalen uit de eerste hand kunnen horen.

De nieuwe objecten zijn vanaf 4 december te zien op www.demijnen.nl/collectie.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin