Vaals maakt werk van bonte bloemrijke bermen | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
27-03-2019, 00:29
 

Bewolkt
6°C
gevoelstemperatuur: 6°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 75%
windsnelheid: 0 bft NW
UV-Index: 0
zonsopgang: 06:27
zonsondergang: 18:59
Meer verwachtingen...
 
07-01-2013
Deel dit op:

Vaals maakt werk van bonte bloemrijke bermen

VAALS – De gemeente Vaals wil in nauw overleg met grondeigenaren en buurtschappen bonte, bloemrijke bermen en randen langs akkers en weilanden gaan ontwikkelen. De aantrekkingskracht van het landschap zal door dit soort bonte bloemenlopers aanzienlijk toenemen.

Grondeigenaren en andere partijen die dit soort bloemrijk bermen mogelijk maken, ontvangen hiervoor een passende vergoeding.

Daarnaast neemt de biodiversiteit in het landschap enorm toe, omdat veel vlinders, bijen en andere insecten gebaat zijn bij dit soort verbindingszones met bloeiende planten.

Vaals is in landschappelijk opzicht een hele aantrekkelijke gemeente. De toeristische en recreatieve sector weet als geen ander dat veel mensen buitengewoon gesteld zijn op het hooggelegen, aaneengesloten Vijlenerbos met zijn uitzichtpunten en het afwisselend landschap met zijn landschapselementen en schilderachtige dorpen en kernen. Dankzij een netwerk van voet- en fietspaden kunnen bewoners een jaarrond genieten van dit landschap.

Het behoud en de verdere ontwikkeling van een zo divers samengesteld landschap gaat niet vanzelf. Veel professionele partijen, grondeigenaren en vrijwilligers leveren hieraan hun bijdrage. Door de provinciale regeling groenblauwe diensten kunnen grondgebruikers een vergoeding ontvangen voor het inzaaien en beheren van perceelsranden. Dit geldt echter ook voor buurtschappen en andere groeperingen.

De ontwikkeling van bloemrijke linten in het landschap door de gemeente gebeurt in samenwerking met IKL-Limburg en steun van de provincie Limburg via de regeling groenblauwe diensten. De bonte bloemenbermen zullen in het buitengebied als het ware als eetplateaus gaan fungeren voor insecten, maar ook voor patrijzen en andere vogels en hagedissen.

In de komende tijd gaat Vaals eigenaren benaderen om de interesse te onderzoeken. Uiteraard krijgen belangstellenden ook ondersteuning bij het invullen van de papieren.

Geïnteresseerde grondeigenaren kunnen ook al in januari contact opnemen met het veldloket voor groenblauwe diensten dat de Provincie Limburg geïnstalleerd heeft bij IKL :
veldloket@ikl-limburg.nl (0475 – 386 430)


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin