Wandelroutes Zuid-Limburg worden aangepakt | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-06-2019, 15:09
 

Regen
24°C
gevoelstemperatuur: 23°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 49%
windsnelheid: 2 bft WZW
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:23
zonsondergang: 21:54
Meer verwachtingen...
 
17-01-2019
Deel dit op:

Wandelroutes Zuid-Limburg worden aangepakt

VALKENBURG AAN DE GEUL – ‘Zuid-Limburg beweegt…op routes!’ was het thema van de VVV Zuid-Limburg nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 16 januari in Valkenburg. Algemeen directeur VVV Zuid-Limburg Anya Niewierra nam de bijna 400 aanwezigen uit het politieke, ondernemers en het toeristische werkveld mee naar de wereld van de routes en naar het belang ervan voor Zuid-Limburg. Met als vertrekpunt ‘wandelen’ als meest populaire activiteit in Limburg en het feit dat ‘fietsen’ ook in de Top 5 populairste activiteiten staat.

Binnen de VVV Zuid-Limburg is het Routepunt Zuid-Limburg actief met het begeleiden van de momenteel 414 bewegwijzerde routes, met tientallen projecten en met inmiddels 146 fietstochten en wedstrijden. Met deze routes kan de toeristische BV Zuid-Limburg de economie omhoog stuwen, de gezondheid promoten, internationale verbindingen leggen, bezoekersstromen sturen en verhalen vertellen aan de hand van het Limburgse DNA.

‘Routes stimuleren inwoners en gasten tot bewegen én reflectie in ons digitale tijdperk. Routes leiden tot bezoek aan gebieden en tot bestedingen bij attracties en horeca door inwoners en bezoekers. Met routes kun je het DNA van je gebied bloot leggen en dus het onderliggende verhaal van je streek vertellen. Bovendien kan Zuid-Limburg met de juiste DNA-routes de internationale kwaliteitstoerist werven en boeien’ aldus Niewierra. Een pleidooi om aan te geven dat ‘routes’ belangrijk zijn voor Zuid-Limburg. Afsluitend werden ondernemers en gemeentes die in 2018 een bijzondere prestatie neerzetten feestelijk gedecoreerd.

“Ook Eric Geurts, gedeputeerde Toerisme, Mobiliteit en Stedelijke Ontwikkeling, haakte aan op het thema Routes. ”Op weg naar beter: meer inhoud, persoonlijke ervaringen en meer waarde. Door een gezamenlijke inspanning van de Provincie Limburg, partners zoals de VVV, ondernemers, gemeenten en het onderwijs, hebben we er de afgelopen jaren samen voor gezorgd dat de toeristische sector toekomstbestendig is geworden. Ik zie Limburg als een toeristische bestemming waar beleving, innovatief ondernemerschap, het streven naar een hoge kwaliteit én oog voor leefbaarheid, met elkaar in evenwicht zijn. Het vraagt durf, dialoog en samenwerking, willen we samen dat evenwicht bewaren. We blijven dus onderweg naar nóg beter!”

Routes zijn belangrijk voor storytelling over het Limburgse DNA
Het toeristische DNA van Zuid-Limburg is dat wat alleen Zuid-Limburg heeft en andere gebieden niet hebben en kunnen krijgen. Het unieke DNA van Zuid-Limburg ligt onder andere verscholen in de woorden ‘Krijt, Mijn en Katholiek verleden, Rivieren, Bron van Europa, Wijn & Transitie’. De ‘Transitie’ ligt in de ontwikkeling van bijvoorbeeld de Leiusure Lane, de Mural Wandeling in Heerlen en de Trambaan fietsroute Maastricht-Aken. Het alsmaar veranderende gebruik van het aanwezige ‘Krijt’ over een periode van 6.000 jaar is zelfs uniek in de wereld. Zo uniek dat VVV Zuid-Limburg bestaande krijt-themaroutes gaat groeperen en opnieuw gaat positioneren in de Customer Journey van de gast. Ook het Katholieke verleden biedt nieuwe mogelijkheden voortbordurende op de ‘Bezin in Limburg’ campagne. Het idee is – geheel inhakend op de trend waarbij jonge mensen de zin van hun bestaan zoeken – om een online dagboek voor pelgrims te maken met de mooiste spirituele ervaringen op ‘de Camino’ van Zuid-Limburg. Het Jacobspad in Limburg gaat hiervoor als ‘oefenpad’ fungeren en onderdeel uitmaken van de Europese ‘Saint James Way’. De Rivieren in Zuid-Limburg spelen eveneens een centrale rol bij het ontwikkelen van routes zoals de Maasfietsroute, de routes in het Geleenbeekdal en in Epen Bronnenland. En ‘Wijn’ als voorbeeld is ook een rode draad in de ontwikkeling van nieuwe producten en routes die VVV Zuid-Limburg graag wil gaan toetsen bij de Zuid-Limburgse wijnboeren.

Routes zijn belangrijk voor het maken van internationale verbindingen
Nieuwe lange afstand fietsroutes in Zuid-Limburg verbinden de landen om ons heen, geven een impuls aan het aantal buitenlandse gasten en maken het leefgebied van inwoners interessanter en groter. Aansluiting zoeken met de Maasfietsroute en de Vennbahn biedt perspectief. En het ontwikkelen van de ‘Brug der beide Limburgen’ – de fiets- en wandelbrug in Meers – is noodzakelijk om de Leisure Lane en de Beekdaelenroute te verbinden met het Belgische Kolenspoor. Ook het ontwikkelen van een belangrijk alternatief voor het druk met de fiets bereden Heuvelland is de Westelijke Mijnstreek, met het Rivierpark Maasvallei en de verbinding van ‘het Smalste Stukje van Nederland’ voorop.

Routes zijn belangrijk voor de ‘sturing’ van gasten
Door gasten langs routes te leiden, kunnen kwetsbare plekken worden ontzien en horecaondernemers nieuwe gasten ontvangen. Dit kan via ‘Knopen Lopen’, mountainbikeroutes, het inzetten van duurzame vervoersmiddelen zoals elektrische scooters om het gemotoriseerde verkeer in het heuvelland terug te dringen. Slimmer omgaan met het kwetsbare heuvelland is het overwegen waard.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin