Waterschap pakt palingsterfte IJzeren Man aan | – Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
18-04-2019, 19:04
 

Zonnig
21°C
gevoelstemperatuur: 19°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 30%
windsnelheid: 3 bft O
UV-Index: 1
zonsopgang: 06:37
zonsondergang: 20:37
Meer verwachtingen...
 
18-09-2017
Deel dit op:

Waterschap pakt palingsterfte IJzeren Man aan

WEERT – De aanhoudende sterfte van wegtrekkende schieralen door een pompgemaal bij de IJzeren Man wordt door het Waterschap Limburg uiterst serieus genomen. Binnenkort wordt de pomp vervangen door een visvriendelijk gemaal.

Al vijf jaar op een rij ontvangt het Waterschap geregeld meldingen van gewonde en dode palingen in de Weteringbeek, aan de bovenzijde van de IJzeren Man. In alle gevallen gaat het om forse palingen van 75m en groter: schieralen , zilvergrijze, behoorlijk vette, nog niet geslachtsrijpe palingen aan het begin van de grote trek naar de 6000 km verderop gelegen voortplantingsgebieden in de Saragossazee

De sterfte wordt vooral gemeld in periodes wanneer het gemaal op volle kracht water vanuit de IJzeren Man afvoert naar de vele meters hoger gelegen Weteringbeek. Deze waterloop voert water vanaf de Zuid-Willemsvaart aan en komt langs de vennen, het hertenkamp en de waterplas De IJzeren Man. Voor de paling in de IJzeren Man is de pomp een niet te passeren hindernis. Het gemaal ‘pompt’ de vissen met grote beschadigingen door een buis.

Al meer dan vijftig jaar luiden organisaties in Europa de noodklok voor de paling. De stand van de aal zou nog maar een fractie zijn in vergelijking met 30 jaar geleden.  De vangsten zijn sinds 1980 teruggelopen met 75 procent. Mogelijke oorzaken worden gezocht in het verlies van leefgebieden, knelpunten bij de trek, verontreiniging met zware metalen, problemen bij de voortplanting. Maar ook omstandigheden op zee en problemen in verband met verstuwing, waterkrachtcentrales, predatie en de vangst van vis.

Het probleem wordt onderkend in Europees verband. De ambitie van het Europees Aalbeheerplan gaat uit van een ‘ ongehinderde wegtrek van 25 procent nu tot 40 procent in de toekomst´

Deskundigen gaan er van uit dat het herstel van de paling nog vele generaties in zal  beslag nemen. In dat verband wordt keer op keer gehamerd op het voorzorgsprincipe.

Het Waterschap Limburg geeft hier nu gehoor aan.  De aanleg van het visvriendelijk gemaal bij de IJzeren Man kwam in een stroomversnelling na vijf jaar aandragen van sterftemeldingen.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin