150 jaar Station Horst-Sevenum - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 17:00
 

Meest bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 3 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
19-09-2016
Deel dit op:

150 jaar Station Horst-Sevenum

HORST / SEVENUM – Het treinstation van Horst-Sevenum viert op 1 oktober haar 150e verjaardag. Op 1 oktober 1866 werd de spoorlijn Venlo-Eindhoven geopend waarna vier maal per dag een stoomtrein langs kwam. De spoorlijn zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de dorpen Horst en Sevenum omdat veel inwoners in dienst kwamen van de spoorwegen. Het treinstation werd in 1997 helaas gesloten. Maar na een renovatie door Rendiz konden reizigers vanaf eind oktober 2013 weer warm binnen wachten op hun trein. Precies 147 jaar na de eerste openingsdatum werd treinstation Horst-Sevenum wederom geopend, deze keer met de naam Staatsie 1866.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het station ten zuiden van Sevenum gevestigd zou worden. Om het dichter bij het eigen centrum te krijgen, stelde gemeente Horst kostenloos grond ter beschikking aan de spoorwegen. Het station kwam hierdoor op de huidige plek terecht. Station Horst-Sevenum behoort tot het kleinste type station. Van deze in totaal 36 kleine stations bestaan er nog negen. Geen van deze gebouwen heeft nog de oorspronkelijke vorm, want het bleek al snel dat het type te krap ontworpen was. In Horst-Sevenum werden al vier jaar na de bouw de zijvleugels verlengd.

Na de bouw nam het goederenvervoer per spoor enorm toe. De laad- en losplaats aan het station werd volop gebruikt voor het laden en lossen van vee, stro, suikerbieten, kolen en aardappelen. Als centraal punt voor het bietenvervoer per spoor was station Horst-Sevenum een van de grootste van ons land. Door het toenemende gebruik van vrachtauto’s werd de losplaats in 1972 gesloten. Het gebouw deed daarna alleen dienst als wachtruimte en verkooppunt voor treinkaartjes.

Het stationsgebouw werd tweemaal vergroot en in het jaar 1992 grondig gerenoveerd. Door bezuinigingen van de spoorwegen werd het monumentale pand uiteindelijk in 1997 gesloten, de reizigers stonden daarna letterlijk in de kou. De derde renovatie volgde in 2013 toen maatschappelijk ondernemer Rendiz het pand opknapte om te gaan gebruiken als stationsrestauratie, lunchroom en bed & breakfast. Op 1 oktober 2013, precies 147 jaar na de eerste openingsdatum, is treinstations Horst-Sevenum weer open gegaan onder de naam Staatsie 1866. Er werken mensen met een beperking die dagbesteding volgen en jongeren die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin