85 jaar Stichting het Limburgs Landschap: Jeneverbes en stuifzand - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 17:27
 

Meest zonnig
15°C
gevoelstemperatuur: 9°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 67%
windsnelheid: 4 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
30-08-2016
Deel dit op:

85 jaar Stichting het Limburgs Landschap: Jeneverbes en stuifzand

LANDGRAAF – In de komende maanden is de populaire serie Natuurlijk Limburg weer te zien op L1 televisie. Dit seizoen staat “85 jaar Limburgs Landschap” centraal. Het verleden heden en toekomst komt voorbij onder de noemer: zo was het…. Zo is het nu. Kijk mee op zondag 11 september naar de aflevering over de Boshuizerbergen bij Venray.

In deze 15-delige serie gaat Edmond Staal van Stichting het Limburgs Landschap elke aflevering op stap met een collega. Naast bijzondere verhalen is er ook ruimte voor smaakmakende beelden van natuurgebieden en hun bewoners.

Jeneverbes
In Nederland gaat het niet goed met de jeneverbes. De afgelopen jaren is er veel onderzoek geweest om duidelijkheid te geven hoe een juist beheer moet plaatsvinden om de soort nu en in de toekomst te kunnen behouden. De Boshuizerbergen speelt hier een belangrijke rol in. Dit gebied nabij Venray kent de grootste jeneverbessenstruweel van Zuid-Limburg. Het redden van dit landschap was dan ook één van de aanleidingen voor de oprichting van Stichting het Limburgs Landschap. De jeneverbes heeft het vandaag de dag nog steeds moeilijk. Edmond Staal ontmoet collega Michael van Roosmalen, districtsbeheerder Noord, hij zet zich al jaren in om de jeneverbes in stand te houden en te zorgen voor verjongen. Hier is uitgekiend beheer voor nodig.

Stuifzand
De Boshuizerbergen ligt grotendeels op zandduinen. Het woord stuifzand is bij harde wind en storm natuurlijk erg letterlijk te nemen. Het kan er dan ook flink te keer gaan. Vanaf de wandelpaden is een deel van dit stuifzand goed te zien. Dat de Boshuizerbergen bijzonder wandelgebied is bewijst het stuk Pieterpad dat het gebied doorsnijdt. Het echtpaar Joep en Riny Hahn kunnen er alles over vertellen ze wandelen graag lange maar ook korte afstanden dichtbij huis.

Natuurlijk Limburg
Natuurlijk Limburg is 4 september begonnen en tot medio december elke week te zien op zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur op L1TV.
Aflevering gemist? Op de website van L1 TV zijn alle afleveringen nog eens te bekijken.

Foto: Maurice en Dénise Nijsten


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin