Aan het werk op Landgoed Arcen– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
29-11-2022, 16:48
 

Meest bewolkt
8°C
gevoelstemperatuur: 8°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 93%
windsnelheid: 0 bft W
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:15
zonsondergang: 16:36
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
  • Het Limburgse familiebedrijf Beaujean Vacances bestaat in 2022 dertig jaar.
12-01-2022
Deel dit op:

Aan het werk op Landgoed Arcen

ARCEN – Tijdens het wandelen over Landgoed Arcen zien wandelaars wellicht al de gekleurde symbolen op de bomen. Dit zijn de voorbereidingen voor de werkzaamheden waarmee Het Limburgs Landschap in januari gaat beginnen.

Om het bos klimaatbestendig te maken zullen er bomen gekapt moeten gaan worden. Tijdens een wandeling door het gebied kan dit er heftig uitzien, maar de werkzaamheden zijn noodzakelijk om het bos te kunnen behouden voor de toekomst. In het naastgelegen gebied zijn deze ingrepen de afgelopen jaren al gedeeltelijk uitgevoerd, en daar is te zien hoe mooi het resultaat is.

Verjongen
Het huidige bos en met name de bosbodem heeft zich niet voldoende kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Door extreme droogte, hevige regenval, extreme kou, ziektes en de komst van invasieve exotische dieren en planten hebben veel bomen het moeilijk en sterven. Om het bos toch klimaat- en daarmee toekomstbestendig te maken moet Het Limburgs Landschap ingrijpen en het bos gaan verjongen. Dat wordt gedaan door het uitdunnen van het bos en het aanplanten van verschillende specifieke boomsoorten. Wat voor weer het in de toekomst is weten we niet, en welke soorten zich daarin thuis voelen ook niet. Daarom is er een grote variëteit aan boomsoorten en struikvormers aangeplant. Op landgoed Arcen worden daarom winterlinde, haagbeuken en winter eik aangeplant. Daar waar voldoende ruimte en licht is worden ook struiken zoals hazelaar, meidoorn, inheemse vogelkers en kornoelje aangeplant.

Werkzaamheden
Een bos groeit erg langzaam, dus Het Limburgs Landschap moet nu de eerste stappen zetten om het bos toekomstbestendig te maken. Sommige bomen moeten worden gekapt, maar niet alle dode bomen worden uit het bos verwijderd. In dood hout zitten verschillende mineralen waarvan het leven in het bos kan profiteren. Het dode hout met veel mineralen blijft daarom liggen. De gekapte bomen die uit het bos worden gehaald worden verkocht. Veel van deze bomen zijn ooit op de droge zandgrond aangeplant en waren bedoeld als mijnhout. Boomstammen worden niet verkocht aan biomassa centrales, de opbrengsten worden juist gebruikt om te kunnen investeren in natuur.

Bereikbaarheid
De wegen en paden in Landgoed Arcen blijven bereikbaar, ook rond het Geldersch Vlies waar de meeste ingrepen worden uitgevoerd. De werkzaamheden vinden vooral doordeweeks plaats en paden worden weer rechtgetrokken voor het weekend. U blijft van harte welkom.

foto: Henk Heijligers


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin