Aanmoedigingsprijs Archeologie 2016 - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Weergegevensbron: Maastricht weer vandaag
14-04-2016
Deel dit op:

Aanmoedigingsprijs Archeologie 2016

VENLO – Archeologen vinden de aandacht van de Provincie voor archeologie een opvallende omslag in beleid. Gedeputeerde Hans Teunissen heeft afgelopen weekeinde in Venlo dan ook de Aanmoedigingsprijs Archeologie 2016 ontvangen.

Inzet voor Limburgse archeologie
Teunissen kreeg de prijs uit handen van Wim De Baere van Archeologisch adviesbureau RAAP. De gedeputeerde wordt geroemd om zijn inzet voor de Limburgse archeologie. Vanaf zijn aantreden in mei 2015 is Teunissen een groot ambassadeur voor de archeologie. Hij wil oudheidkunde van zijn stoffig imago ontdoen door de vele vondsten uit de Limburgse bodem voor een breder publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld door vondsten ter beschikking te stellen voor onderwijs in scholen. Ook wordt onderzocht om belangrijke vondsten niet alleen in musea tentoon te stellen maar ook in winkeletalages.

Nieuw provinciaal depot en archeologie congressen
Daarnaast betrekt hij dit jaar alle 33 Limburgse gemeenten bij het zoeken naar een nieuwe provinciaal depot voor archeologische vondsten omdat het huidige depot in Maastricht uitpuilt.

Hij heeft zich beijverd om het tweedaagse landelijke archeologiecongres De Reuvensdagen dit najaar naar Limburg te halen. Die vinden plaats in Heerlen. Er worden naar verwachting 750 archeologen uit het hele land verwacht. Tenslotte heeft Teunissen het vijfdaags internationale archeologencongres 2017, het zogeheten European Association of Archaeologist (EAA), samen met de gemeente Maastricht en de rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed naar Maastricht gehaald. Er komen naar verwachting enkele duizenden archeologen uit de hele wereld naar dit congres.

Gedeputeerde Hans Teunissen is overtuigd van het maatschappelijk belang van archeologie en draagt dat ook vol verve uit. Een opvallende omslag.

De Limburgse Archeologie Dag in het Limburgs Museum vond al weer voor de achtste keer plaats. Het is een jaarlijkse bijeenkomst voor archeologen, beleidsmakers en geïnteresseerden voor oudheidkunde.


Ook in het nieuws