Bedreigde Limburgse soorten in de spotlights | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
10-10-2019, 11:59
 

Meest bewolkt
12°C
gevoelstemperatuur: 8°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 76%
windsnelheid: 3 bft WZW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:51
zonsondergang: 18:56
Meer verwachtingen...
 
27-11-2018
Deel dit op:

Bedreigde Limburgse soorten in de spotlights

ZUID-LIMBURG / KERKRADE – Zuid-Limburg is een bijzonder stukje Nederland. In de heuvels, op de plateaus en in de groene beekdalen komen soorten voor die nergens anders in Nederland zijn te vinden. De geel-zwarte vuursalamander, de illustere korenwolf en de eikelmuis met zijn zwarte masker. Helaas zijn al deze soorten erg zeldzaam en worden ze bedreigd in hun voortbestaan.

Zuid-Limburg is bekend om het prachtige landschap, de Pietersberg en de bijzondere soorten die in het uiterste zuiden van Nederland voorkomen. Denk aan de vuursalamander (Salamandra salamandra), korenwolf (Cricetus cricetus) en eikelmuis (Eliomys quercinus). Helaas worden deze bijzondere soorten bedreigd in hun voortbestaan. Zuid-Limburg is op zich groot genoeg voor deze soorten, maar verschillende oorzaken hebben geleid tot het bijna uitsterven van deze typische Limburgse icoon-soorten.

limburgHUIS in GaiaZOO
Door hun zeldzaamheid is de kans erg klein dat je één van deze typische Limburgse diersoorten zal tegen komen als je in Zuid-Limburg gaat wandelen. Gelukkig is er nu een goed alternatief. GaiaZOO heeft recent het limburgHUIS geopend, waar vuursalamanders, korenwolven en eikelmuizen zijn te bewonderen en het verhaal achter het behoud en de actieve bescherming uitgebreid wordt getoond.

Lees verder…

Fotobron: Hanneke de Boer


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin