Bejaarde cheetabroers vierden 16e verjaardag in GaiaZOO - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

,
 


gevoelstemperatuur:
luchtdruk:
vochtigheid: %
windsnelheid:
UV-Index:
zonsopgang:
zonsondergang:
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
07-05-2018
Deel dit op:

Bejaarde cheetabroers vierden 16e verjaardag in GaiaZOO

KERKRADE – Vandaag vierden de twee cheeta’s in GaiaZOO hun 16e verjaardag. De twee broers Kivuli & Sawa zijn daarmee de oudste cheeta’s van Nederland. In het wild worden deze roofdieren maximaal 14 jaar oud. De cheeta’s in GaiaZOO zijn dus eigenlijk al hoogbejaard, maar door de goede verzorging en toewijding van hun verzorgers, genieten ze in de Limburgse dierentuin van hun oude dag. Om stil te staan bij hun verjaardag kregen ze vanochtend een extra lekker ontbijt én een heerlijk zacht kussentje om op te rusten.

Ouderdomskwaaltjes
Cheeta’s leven meestal alleen, maar de groep in GaiaZOO bestond oorspronkelijk uit drie broers. Ze kwamen in 2002 in Hilvarenbeek ter wereld. Sinds het openingsjaar van GaiaZOO, in 2005, leven ze in hun grote verblijf in Kerkrade. Een kleine mannengroep, zoals in GaiaZOO, komt ook wel eens voor. Hoewel de cheeta’s op bepaalde momenten nog erg actief zijn, hebben ze wel al een tijd last van echte ‘ouderdomskwaaltjes’. Ze hebben al geruime tijd last van nierproblemen. Alle katachtigen kunnen op hogere leeftijd last krijgen van hun nieren. Voor huiskatten zijn zelfs speciale kattenbrokken ontwikkeld voor katten met nierproblemen. Cheeta’s zijn van de grote katachtigen het meest gevoelig voor nieraandoeningen. Ook de cheeta’s van GaiaZOO kampen in meer of mindere mate met nierproblemen. Deze diersoort heeft extra aandacht nodig van de dierverzorgers. Eén van de cheeta’s krijgt namelijk naast wat gehakt vlees, dagelijks de speciale brokjes voor huiskatten met nierproblemen te eten. Een ander krijgt dagelijks een niermedicijn over zijn vlees. Op deze manier blijft de nieraandoening van de cheeta’s onder controle. De broers zijn erg geliefd bij zowel bezoekers als bij de roofdierenverzorgers.
De twee broers Kivuli & Sawa zijn overigens de oudste cheetabroers van Europa. Wereldwijd leven er maar zes oudere cheeta’s.

Gebouwd om te sprinten
Cheeta’s staan bekend om hun snelheid. Het lichaam van cheeta’s is speciaal gebouwd om hard te kunnen rennen. Ze hebben lange, slanke poten waarmee ze grote sprongen kunnen maken. Hun voetzolen zijn hard en ze kunnen hun nagels niet helemaal intrekken. Daardoor fungeren de nagels als een soort ‘spikes’ die professionele hardlopers ook gebruiken. Ondanks hun leeftijd kunnen de cheeta’s in GaiaZOO nog behoorlijk snel zijn.


Ook in het nieuws