Besproeiingsverbod in Noord- en Midden-Limburg | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
12-10-2019, 02:19
 

Helder
17°C
gevoelstemperatuur: 14°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 72%
windsnelheid: 3 bft ZZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:55
zonsondergang: 18:52
Meer verwachtingen...
 
01-07-2015
Deel dit op:

Besproeiingsverbod in Noord- en Midden-Limburg

ROERMOND – Waterschap Peel en Maasvallei heeft besloten dat vanaf donderdag 2 juli 12.00 uur geen water uit beken en rivieren mag worden gebruikt om akkers en weilanden te beregenen. Het waterpeil van de meeste beken in Noord- en Midden-Limburg is laag. Dit komt door de droogte en warmte van de afgelopen weken. Doel van het verbod is voldoende watervoorraad te behouden.

Zowel de land- en tuinbouw als de natuur, stedelijk gebied en recreatie hebben water nodig. Het waterschap roept op om zuinig te zijn met het beschikbare water. Door droogte gaat vaak de waterkwaliteit achteruit. Ondiep water warmt sneller op en heeft een lager zuurstofgehalte waardoor vissterfte kan ontstaan. Doordat concentraties van opgeloste voedingsstoffen en bacteriën toenemen, komen blauwalg en botulisme vaker voor. Te weinig water schaadt de natuur in de beek. Dit gevaar is de komende dagen groot, vanwege de verwachte extreem hoge temperaturen.

Onttrekkingsverbod
Het verbod geldt voor het onttrekken van water uit alle beken in Noord- en Midden-Limburg met uitzondering van de beken die in de regel altijd voldoende afvoer hebben. Dat zijn met name de Niers, Swalm, Boschmolenplas en gedeelten van de Heukelomsebeek, Eckeltsebeek, Neerbeek en Oostrumsche beek. Daarnaast geldt het verbod niet voor onttrekkingen met weidepompen voor veedrenking en voor onttrekkingen uit het grondwater. Onttrekkingen uit oppervlaktewater voor de volgende kapitaalintensieve teelten vormen ook een uitzondering: bedrijfsmatige fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt.

Meer info…


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin