Trajectcontroles op Limburgse provinciale wegen | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
30-05-2020, 22:55
 

Bewolkt
18°C
gevoelstemperatuur: 16°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 39%
windsnelheid: 2 bft ONO
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:30
zonsondergang: 21:40
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
05-07-2017
Deel dit op:

Trajectcontroles op Limburgse provinciale wegen

MAASTRICHT – Op elf provinciale wegen komt meer aandacht voor verkeersveiligheid door trajectcontroles. De provincies Flevoland, Friesland, Limburg, Utrecht en Zeeland hebben ingestemd met de voorgestelde locaties. Het Openbaar Ministerie (OM) is, als toekomstig eigenaar van de systemen, nog in gesprek met andere provincies.

In de praktijk blijkt dat een trajectcontrole beter is voor de verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer en het milieu. De Provincie Limburg is voorstander van trajectcontrole en ondersteunt het initiatief van het OM om de naleving van snelheidslimieten te bevorderen. Het duurt naar verwachting zo’n twee jaar voordat de systemen daadwerkelijk in handhaving staan.

De locaties die het OM voorstelt in Limburg zijn:
N275 Blerick – Nederweert, op een gedeelte van het wegvak tussen hmp 9,7 en hmp 27,1;
N564 Weert – grens België, op een gedeelte van het wegvak tussen hmp 2,9 – hmp 7,9;
N277 De Peel, op een gedeelte van het wegvak tussen hmp 32,6 en hmp 36,6;
N270 Venray, op een gedeelte van het wegvak tussen hmp 32,6 – hmp 37,4

Speerpunten OM
Trajectcontroles staan in Nederland tot nu toe vrijwel alleen op de snelwegen. Nu deze ook op de provinciale wegen worden geplaatst, verwacht het Openbaar Ministerie de verkeersveiligheid op de provinciale wegen te vergroten. Omdat 20% van de dodelijke slachtoffers valt op provinciale wegen, is het handhaven op snelheid als bijdrage aan het vergroten van de verkeersveiligheid één van de verkeersprioriteiten van het OM.

Effectief en efficiënt
Een effectieve en efficiënte manier om de naleving van snelheidslimieten op wegen te bevorderen is trajectcontrole. De snelheid wordt niet op één punt gemeten, het gaat om de gemiddelde snelheid over een langere afstand. Trajectcontrole werkt zeven dagen per week, 24 uur per dag. Het OM heeft samen met de politie en wegbeheerders de voor trajectcontrole geschikte locaties op het onderliggende wegennet ambtelijk in kaart gebracht. Bij deze analyse is rekening gehouden met factoren als overtredingspercentage, verkeersongevallen, risicofactoren, intensiteit van het wegvak, lengte wegvak zonder onderbrekingen (aansluitingen), effect van andere vormen van handhaving en de planning van eventuele reconstructies.

De geplande trajectcontroles komen op wegen met een hoog ongevalspercentage en een snelheidsprobleem.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin