Bijzondere Romeinse vondst in Heerlen | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
07-06-2020, 07:32
 

Bewolkt
11°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 71%
windsnelheid: 3 bft ZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:25
zonsondergang: 21:48
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
04-03-2016
Deel dit op:

Bijzondere Romeinse vondst in Heerlen

HEERLEN – Bij archeologisch onderzoek op bedrijventerrein Trilandis zijn op 2 maart 2016 crematiegraven aangetroffen buiten de grote nederzetting die in 2009 werd opgegraven. Dat is zeer bijzonder omdat hiermee in Zuid-Limburg voor het eerst een complete inheemse Romeinse nederzetting is gevonden.

In de Romeinse tijd werden doden gecremeerd en buiten de nederzetting begraven. De mooie grafgiften zoals kruikjes, borden, glazen en karaffen die zij meekregen, zijn nu gevonden.

De Romeinse maatschappij bestond in Zuid-Limburg waarschijnlijk uit hogere, midden en lagere klassen. Tot nu toe waren wij met vondsten uit villa’s en vici, zoals de romeinse vicus Coriovallum (Heerlen) vooral geïnformeerd over de hogere en midden klassen. Met de nederzetting Heerlen-Trilandis komen voor het eerst ook de mensen uit deze ‘lagere klassen’ uitgebreid in beeld. Met deze nieuwe informatie over de huisbouw, de materiële cultuur en de grafrituelen van deze laagste klasse ontstaat een veel completer beeld van de Zuid-Limburgse samenleving gedurende de Romeinse tijd.

De locatie waar de grafvondsten zijn aangetroffen, was in 2009 niet toegankelijk. Daarom werd deze plek sinds 22 februari 2016 in opdracht van gemeente Heerlen onderzocht. De vondsten worden in kaart gebracht en later ondergebracht in het provinciaal archeologisch depot. Het terrein wordt nu vrijgegeven voor de verdere uitgifte van bedrijfskavels. Het uitgevoerde onderzoek heeft hierop geen invloed.

Bron: Heerlen.nl


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin