Campagne ‘Fiets op, modus aan’ in volle gang

MAASTRICHT – Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen met fietsers door mobiel telefoongebruik in het verkeer. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar jongeren betrokken zijn, speelt mobiel telefoongebruik een rol. De campagne ‘Fiets op, modus aan’ stimuleert jongeren hun telefoon niet te gebruiken als ze op de fiets zitten.
Eric Geurts, gedeputeerde Verkeer: “In 2016 staat het thema aandacht op de weg centraal in Limburg. Check je al fietsend je berichten, dan zie je niet wat er om je heen gebeurt en heb je grote kans op een valpartij of een botsing. Levensgevaarlijk dus, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers.” Het reactievermogen, de controle over het voertuig, je aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen alles wordt beïnvloed. De kans op een botsing, een bermongeval of een valpartij wordt sterk vergroot omdat je rijprestatie afneemt. Deze campagne stimuleert jongeren om hun aandacht bij de weg te houden en ongevallen te voorkomen op een leuke manier.
Campagne in Limburg
Naast posters en sociale media aandacht worden bij diverse scholen een krijttekening van de fietsmoduscampagne geplaatst. Ook vinden dit jaar circa 50 promotieacties op verschillende locaties in Limburg plaats, waaronder middelbare scholen, regionale opleidingscentra, evenementen en binnensteden. Het campagneteam van TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland gaat in gesprek met jongeren om ze bewust te maken van de gevaren van mobiel telefoongebruik in het verkeer. Ook wordt er uitleg gegeven over de Fietsmodus app.
Fietsmodus app
De Fietsmodus is een app die zowel landelijk als regionaal wordt gepromoot onder jongeren. Het gebruik van de app stimuleert jongeren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Wanneer jongeren de app aanzetten en tijdens het fietsen geen gebruik maken van hun mobiele telefoon, verzamelen ze punten en maken ze kans op mooie prijzen. Hoe langer ze tijdens het fietsen van hun apps af weten te blijven en hoe vaker ze de Fietsmodus-app gebruiken, des te groter de kans op één van de vele prijzen. Zo kunnen ze onder andere bioscoopkaartjes, een speakerboxje of een fiets winnen.
ROVL
Verantwoordelijke voor deze campagne in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Dit is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers! De campagne ‘Fiets op, modus aan’ past dan ook helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!
Meer weten over de Fietsmodus app? Kijk op: www.fietsmodus.nl.
Ook in het nieuws
- Wat zijn de favoriete hobby’s van Limburgers?
- Winnaars Limburgse Popprijs 2022 bekend
- Vakantiepark Résidence Valkenburg opent kampeerterrein
- Limburgs Museum lanceert online multimediaal verhalenplatform
- Limburgs Museum landt op Maastricht Aachen Airport
- Het broedseizoen is begonnen, honden aan de lijn
- Limburgs landschap spreekt maar is niet vanzelfsprekend
- Waarom is het iDeal betalingssysteem zo populair in de Nederlandse gokindustrie?
- Onbekende brieven van Piet Mondriaan te zien op de TEFAF
- 10 Tips om meer Instagram-likes te krijgen
- Code oranje voor zuidoostelijk deel van Nederland
- Kans op enkele centimeters sneeuw in Zuid-Limburg
- Eerste hoofdrollen bekend van musical Het was Zondag in het Zuiden
- Steun voor vrijwilligers landschapsbeheer
- IBA Parkstad ook in 2023 flink op dreef
- De leukste activiteiten in Limburg
- Doe mee aan InBeeld 2023!
- Herstel historische helling Kasteel Elsloo
- Inschrijving 18e editie Maastrichts Mooiste geopend
- Guns N’ Roses komt deze zomer naar Landgraaf