Campagne 'Veilig reageren op voorrangsvoertuigen' van start in Limburg | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
29-05-2020, 17:51
 

Zonnig
22°C
gevoelstemperatuur: 22°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 28%
windsnelheid: 1 bft NO
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:31
zonsondergang: 21:39
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
11-05-2016
Deel dit op:

Campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ van start in Limburg

VENLO – “Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?” Die vraag staat centraal in de campagne over voorrangsvoertuigen die op dinsdag 10 mei van start is gegaan. Gouverneur Bovens gaf in Venlo het startsignaal. De campagne geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene.

Campagne Voorrangsvoertuigen
De campagne “Veilig reageren op voorrangsvoertuigen” is oorspronkelijk een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid. De campagne geeft informatie aan weggebruikers over veilig reageren bij het naderen van voorrangsvoertuigen. De hoofdboodschap is om kalm te blijven en rustig te reageren. De campagne heeft een praktisch informerende insteek. Naast een informatiefolder zijn er bijvoorbeeld filmpjes waarin adviezen gegeven worden voor een aantal veel voorkomende situaties. De informatiefolder en filmpjes vindt u op de campagnewebsite http://www.zwaailichtensirene.nl/.

Onderzoek
Uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat weggebruikers vaak onverwacht en ook ongewenst reageren als zij merken dat er een voorrangsvoertuig nadert. Dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Veel voorkomende voorbeelden van ongewenst gedrag zijn door rood licht rijden, snelheidsovertredingen, plotseling stoppen of uitwijken en op de vluchtstrook rijden. Uit een enquête onder weggebruikers bleek dat de meerderheid denkt te weten hoe te reageren, maar bij doorvragen blijkt hun kennis ernstig tekort te schieten. Daarmee geconfronteerd, gaf maar liefst negentig procent van de ondervraagden aan behoefte te hebben aan meer informatie.

Wat is een voorrangsvoertuig?
Een voorrangsvoertuig is een motorvoertuig van politie, brandweer, diensten voor spoedeisende medische hulpverlening en door de minister aangewezen hulpverleningsdiensten, dat blauw zwaai-, flits- of knipperlicht en een tweetonige hoorn voert om kenbaar te maken dat het een dringende taak vervult. Het gaat dan met name om politie- en brandweervoertuigen en ambulances. Weggebruikers moeten bestuurders van een voorrangsvoertuig voor laten gaan. Daarbij mogen ze echter niet zelf een verkeersovertreding maken.

Aandacht op de weg
Op het gebied van verkeersveiligheid staat Limburg in 2016 in het teken van ‘aandacht op de weg’. Met een aantal projecten worden weggebruikers zoals fietsers en automobilisten het komende jaar extra geïnformeerd en uitgedaagd na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om verkeersveiligheid. De campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ die informatie geeft aan weggebruikers over veilig reageren bij het naderen van voorrangsvoertuigen maakt hier onderdeel van uit.

ROVL en samenwerkende partners
Verantwoordelijke voor deze campagne in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) in samenwerking met Provincie Limburg en de regionale veiligheidspartners in Limburg: Veiligheidsregio Limburg-Noord, Veiligheidsregio Zuid-Limburg, Brandweer Limburg-Noord, Brandweer Zuid-Limburg, Politie Limburg, AmbulanceZorg Limburg-Noord en GGD Zuid-Limburg. ROVL is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers! De campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ past dan ook helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin