Cube, Columbus en Continium in C-City op Museumplein Kerkrade - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
25-09-2020, 09:43
 

Bewolkt
9°C
gevoelstemperatuur: 5°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 81%
windsnelheid: 2 bft Z
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:29
zonsondergang: 19:28
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
08-10-2014
Deel dit op:

Cube, Columbus en Continium in C-City op Museumplein Kerkrade

KERKRADE – Een belangrijke pijler van de gebiedsontwikkeling Kerkrade-centrum is het doorontwikkelen van Discovery Center Continium. Cube en Columbus zijn de namen van de nieuwe publieksinstellingen die op dit moment op het Museumplein te Kerkrade gebouwd worden. Het geheel aan instellingen, inclusief het bestaande Continium, krijgt de naam C-City. De namen zijn door Hans Gubbels, directeur van het Continium, in het bijzijn van onder meer gedeputeerde van cultuur Ger Koopmans van de Provincie Limburg en het gemeentebestuur van Kerkrade bekendgemaakt. Daartoe werden twee banners aan de bouwhekken rond het bouwproject onthuld.

Cube: zilveren kubus voor (inter)nationaal design
Cube wordt de naam van het design museum, dat ook letterlijk gehuisvest zal zijn in een zilveren kubus. De onderste ‘plint’ van het gebouw is iets naar binnen geplaatst, waardoor de kubus lijkt te zweven. Cube presenteert na de opening in oktober 2015 exposities met internationaal design en laat de ontwikkelingen op designgebied in de Euregio zien. Op drie verdiepingen komen zogenaamde living labs, waar bezoekers met studenten en designers samen gaan werken aan productinnovatie en nieuw design.

Columbus: ervaring als astronaut en National Geographic in 3D
Columbus is een earth theater en wordt gehuisvest in een bolvormig gebouw, dat voor de helft boven het maaiveld uitsteekt en voor de andere helft onder de grond verborgen zit. In de onderste helft bevindt zich een zogenaamd “planetarium inversum”, oftewel een bolvormig projectiescherm met een doorsnede van 18 meter, waar van bovenaf op geprojecteerd wordt. Bezoekers staan op één van de twee ringen en kijken vanuit een satellietpositie neer op de aarde, als geheel of ingezoomd op eigen land of stad. In de bovenste helft van de bol komt het eerste National Geographic 3D Theater van Europa, waar in 3D-kwaliteit documentaires en films van National Geographic getoond worden. Columbus laat bezoekers in haar programma’s nadenken over de invloeden van wetenschap, techniek en design op de aarde.

Continium blijft Continium
Continium behoudt haar naam en ook de inhoud blijft zoals de bezoeker dat gewend is: het ontdekken van de invloed van wetenschap en techniek op het dagelijks leven en de wereld om ons heen, zowel in heden, als in verleden en toekomst. Het Continium blijft dit doen met presentaties en expositie, die op speelse en interactieve wijze de soms ingewikkelde materie laten ontdekken. Deze werkwijze heeft het Continium in het verleden al tweemaal de titel “hét kidsproof museum van Nederland” opgeleverd.

C-City overkoepelt
De drie instellingen vallen onder een overkoepelende organisatie met de naam C-City. Dit is een afgeleide van de werktitel Creative City. De C staat voor de beginletters van de drie instellingen die er deel van uit maken en voor allerlei kenmerken die er straks te vinden zijn: cultuur, creativiteit, coal, collectief, connectie, co-creatie et cetera.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin