Cultuurfonds investeert ruim € 177.000 in cultuur- en natuurprojectenToeristisch en recreatief nieuws Limburg

,
 


gevoelstemperatuur:
luchtdruk:
vochtigheid: %
windsnelheid:
UV-Index:
zonsopgang:
zonsondergang:
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
26-04-2023
Deel dit op:

Cultuurfonds Limburg investeert ruim € 177.000 in cultuur- en natuurprojecten

MAASTRICHT –  Cultuur en natuur in Limburg kregen in het eerste kwartaal van dit jaar een mooie impuls van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er werd met € 177.750 geïnvesteerd in 84 projecten. Van (klassieke) concerten, educatie projecten, natuurontwikkeling, festivals, documentaires, aanschaf instrumenten tot theater.

Fanfare St. Jozef Buchten Fonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert in cultuur en natuur mede dankzij zogenaamde CultuurFondsen op Naam. Deze fondsen ontstaan bijvoorbeeld uit nalatenschappen maar steeds vaker ook bij leven. Zo is per 1 januari van dit jaar het Fanfare St. Jozef Buchten Fonds opgericht. Zij willen bijdragen aan educatieve en stimuleringsprojecten op het gebied van blaas- en slagwerkmuziek voor zowel volwassenen als voor jongeren binnen muziekverenigingen en scholen in de provincie Limburg met een voorkeur voor de gemeenten Sittard, Geleen, Stein en Echt-Susteren. Dankzij hun bijdrage kon dit kwartaal het muziekproject voor volwassenen, het ‘Nieuw Talent Orkest” van Harmonie St. Joseph Sittard en van Stichting Muziekschool Kerkrade op een bijdrage rekenen.

Het was Zondag in het Zuiden
Toneelgroep Maastricht ontvangt een bijdrage van € 7.500 voor de spektakel-musical Het was Zondag in het Zuiden met historisch en documentair karakter. Op een speelse en educatieve manier worden de geschiedenis en aangrijpende verhalen over de overstromingen in Limburg in 1993 verteld. Professionele acteurs, amateurgezelschappen, jong talent en vele vrijwilligers werken samen aan een cultureel geschiedeniswerk. Met muziek van Rowwen Hèze. Het streven is om 7 koren te laten deelnemen aan de voorstellingen. Van 19 juli tot en met 20 augustus 2023 te zien in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

Meer Harmonie in de Samenleving
Het programma ‘Meer Harmonie in de Samenleving’ zorgt ervoor dat alle (8000) leerlingen van de basisscholen in de gemeente Brunssum, Landgraaf en Kerkrade structureel en kwalitatief een muzikale ontwikkeling ontvangen. Het doel is om alle leerlingen binnen een doorgaande leerlijn een brede muzikale oriëntatie te bieden met als uitgangspunt samen muziek maken en muziek beleven. Aan alle leerlingen wordt de kans geboden om via laagdrempelig en kwalitatief extra aanbod (koor-, blazers-, slagwerk-, strijkers, pop- en DJ-klassen) zich verder muzikaal te oriënteren. Het programma dient vanuit de wetenschappelijk bekende inzichten op het gebied van muziekeducatie een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de regio op het gebied van welbevinden, sociale inclusie en participatie. Het project vindt plaats binnen basisscholen, podia, buurthuizen etc. Het project loopt van 1 sept. 2022 tot 31 juli 2023. Onderwijsstichting MOVARE kan rekenen op een bijdrage van € 10.000, waarvan € 5.000 uit het PARIPAHO Fonds.

‘Hoeheettut’
Deze springerige theatervoorstelling is gebaseerd op diverse boeken van Joke van Leeuwen. De voorstelling wordt bewerkt tot een gelaagde beeldende en interactieve voorstelling voor kinderen die net beginnen te lezen (6+) en iedereen die van taal houdt. In de voorstelling gaat taal leven met abc’s in de vorm van figuren, verstopte letters, ruziemakende letters, woordbeelden en beeldwoorden en andere talige gekkigheid. Rode draad in de voorstelling is de levensloop van taal.

Het is de tweede voorstelling van regisseur Lieke Benders waarin Joke van Leeuwen ook als performer meedoet. Naast haar op de vloer staan Sarah Jonker en Jantien Fick.

Première Amsterdam 15 oktober 2023 in Theater de Krakeling. Première Limburg 18 oktober 2023 in Parkstad Limburg Theaters. Aansluitend zal ‘Hoehettut’ zowel in 2023/2024 als in 2024/2025 spelen. Stichting Hoge Fronten ontvangt een bijdrage van € 10.000, waarvan € 5.000 van het landelijk fonds.

Vote
Stichting Club Lam ontvangt een bijdrage van € 6.000 uit het Beusmans-Jeurissen Fonds voor ‘Vote’, een tragikomische theatervoorstelling over de Limburgse Elise Spauwen die als eerste vrouw in Nederland mocht stemmen, en actief gebruik maakte van haar stemrecht, en Satine, sekswerker rond de periode van 1920. Zij was een van de vrouwen die nog geen gebruik mocht maken van haar stemrecht. Club Lam reflecteert hiermee op de emancipaties sinds 1920. De speelstijl van club Lam is brutaal en scherp. De voorstelling wordt gespeeld in etalages van lege winkels of in een glazen container, waarin een gestileerde slaapkamer is ingericht, waarin het personage leeft. Voorbijgangers kunnen de actrice, Marloes IJpelaar, wel zien maar niet horen, zij heeft geen stemrecht. Zij kunnen haar alleen horen met een koptelefoon, die zij krijgen door deel te nemen/een kaartje te kopen. Als je de koptelefoon afzet ontneem je het stemrecht van de acteur. De voorstelling vindt plaats van 17 juni tot 3 september 2023 door heel Limburg.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen.


Ook in het nieuws