Daarom komen insecten op licht af - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
02-10-2023, 23:00
 

Helder
18°C
Apparent: 18°C
Druk: 1014 mb
Vochtigheid: 81%
Wind: 2 bft S
UV-Index: 0
Zonsopgang: 07:38
Zonsondergang: 19:14
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
18-08-2023
Deel dit op:

Daarom komen insecten op licht af

WAGENINGEN / LANDGRAAF – Dat insecten aangetrokken worden door licht weten we al duizenden jaren. De Romeinen gebruikten al olielampen om wasmotten, die een plaag kunnen zijn in bijenkasten, weg te vangen. De vraag waarom insecten op licht afkomen, wordt waarschijnlijk al net zo lang gesteld. Nu lijkt er eindelijk een degelijke verklaring te zijn.

Door beter te kijken naar de manier waarop nachtvlinders, libellen en andere insecten vliegen als ze aangetrokken worden door een lamp, en dit met geavanceerde apparatuur als paden in 3D op te nemen, heeft een groep in Engeland nu een nieuwe theorie beschreven. Deze komt wél overeen met wat we zien. Dieren die vliegen, moeten een kracht naar voren genereren om vooruit te komen, maar ook lift, een kracht naar boven, om het effect van zwaartekracht tegen te gaan. Daarvoor is het wel van belang om te weten waar boven is. Voor kleine lichte dieren is dat niet zo eenvoudig als voor ons, zeker als er wind is. ’s Nachts is het lastig om het landschap te gebruiken om te zien waar boven is, maar wat wel is vast te stellen, is waar het licht vandaan komt. Boven is het licht, van de maan en sterren, en beneden is het donker. Als je met je bovenkant naar het licht vliegt, gaat het goed, dan heb je de juiste positie om een lift te generen én naar voren te vliegen. Dit werkt ook als het bewolkt is, dan is de lucht altijd nog lichter dan de grond.

Maar wat gebeurt er als een insect op die manier vliegt en een lamp tegenkomt? Het insect zal zijn rug naar de lamp draaien, waardoor de lift ook richting de lamp gaat. Dat is dan ook de kant die hij op zal gaan. Hij vliegt omhoog en ‘valt’ dan achterover richting de lamp. Waarom komen insecten dan op licht af? Eigenlijk maakt deze theorie het nog duidelijker. Het insect zal op een gegeven moment meer licht van onder krijgen dan van boven en zich op zijn rug draaien. Hij vliegt nu nog naar voren, maar de zwaartekracht en de lift, bedoeld om het effect van zwaartekracht tegen te gaan, wijzen beide naar beneden en het insect zal dan ook neerstorten. Dit soort chaotische patronen blijken precies te zijn wat de onderzoekers in de opnamen zagen. Dit hebben ze vooral getest met huismoeders, maar ook met andere soorten, waaronder paardenbijters en bruinrode heidelibellen, en ook met diverse vliegensoorten. Allemaal laten ze hetzelfde patroon zien. Dit is waarschijnlijk een heel oud en wijdverspreid mechanisme.

Meer informatie

Bron: NatureToday.com


Ook in het nieuws