De butlers: serie volgt studenten internationale butleropleiding in Limburg - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Weergegevensbron: Maastricht weer vandaag
30-10-2023
Deel dit op:

De butlers: serie volgt studenten internationale butleropleiding in Limburg

maandag 25 december t/m donderdag 28 december, rond 22.00 uur, VPRO, NPO 3

LANDGRAAF / HILVERSUM – ‘Butlers… bestaan die nog?!’ Jazeker. Sterker nog: onder rijken uit Azië, het Midden-Oosten en Rusland neemt de behoefte aan een in West-Europa opgeleide butler steeds meer toe. Op The International Butler Academy, gelegen in het Zuid-Limburgse Simpelveld, worden studenten van over de hele wereld en van alle leeftijden de fijne kneepjes van het butlervak bijgebracht. De vierdelige serie De butlers volgt zes studenten tijdens hun opleiding; wat beweegt hen te kiezen voor één van de minst zelfzuchtige beroepen die er bestaan?

Drie keer per jaar start op The International Butler Academy een tienweekse opleiding waarin zo’n vijftien studenten worden klaargestoomd om te dienen bij ‘s werelds rijksten. Gedurende de hele opleiding verblijven ze intern op de academie, gehuisvest in een voormalig klooster. De studenten – consequent in vol ornaat – worden opgeleid door een team van zeer ervaren (ex-)butlers en gastdocenten. Aan het hoofd staat directeur Robert Wennekes, ex-butler en heer des huizes. Wennekes en zijn team onderwijzen de studenten vaak op strenge en soms zelfs militaristische wijze in vakken als etiquette, koken, kleding, koffers inpakken, en schoonmaken. De lessen zijn doorspekt met voorbeelden en anekdotes uit de praktijk en bieden zo indirect een inkijkje in hoe de rijksten der aarde leven.

 

Hoewel de butlerfaçade anders doet vermoeden, zijn de studenten allemaal zeer verschillende persoonlijkheden met eigen levens, wensen en emoties. Wie zijn de mensen die – in deze sterk geïndividualiseerde tijd – voor dit dienstbare beroep kiezen? 

 

Aflevering 1: Smile until it hurts

maandag 25 december, 22.00 uur, VPRO, NPO 3

Studenten van over de hele wereld arriveren op de academie. Ze maken kennis met de heer des huizes en het huispersoneel. De eerste lessen gaan van start.

 

Aflevering 2: Your work is never done

dinsdag 26 december, 22.35 uur, VPRO, NPO 3

Het speelkwartier is voorbij, etiquette en basisvaardigheden zijn bijgebracht. Er wordt vanaf nu verwacht dat de studenten op niveau beginnen te presteren en dienen…

 

Aflevering 3: Pressure makes diamonds

woensdag 27 december, 22.10 uur, VPRO, NPO 3

Na weken oefenen en voorbereiden is het tijd voor het formele diner. De eerste gasten arriveren. Lukt het de studenten om de gasten een onvergetelijke avond te bezorgen met inachtneming van alle etiquette regels?

 

Aflevering 4: Your character is your destiny

donderdag 28 december, 21.50 uur, VPRO, NPO 3

Met alleen nog de theoretische en praktische examens te gaan, zit de opleiding er bijna op. Was deze intense achtbaan wat de studenten ervan verwacht hadden? En wat zijn hun dromen en ambities voor de toekomst?

Over de maker
Regisseur en schrijver Marlies Smeenge (1993) studeerde documentaire regie aan de Nederlandse Filmacademie en woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Haar feelgood documentaires nemen de kijker mee naar bijzondere en soms bijna onwerkelijke plekken. Marlies’ werk kenmerkt zich door een sterk oog voor detail, gecombineerd met een subtiel komische en lichte toon. Marlies maakte al eerder een korte documentaire over het leven op The International Butler Academy: The Ballet of Service (2020). De film won onder andere The Grand Prix Documentary op het Mecal Pro Festival in Barcelona.

De butlers is een coproductie van BIND en VPRO en is tot stand gekomen met steun van NPO-fonds, Provincie Limburg & Limburg Film Office.

De butlers, dagelijks vanaf maandag 25 december, rond 22.00 uur, VPRO, NPO 3 en NPO Start

Foto: De butlers © BIND


Ook in het nieuws