De Van Tienhovenmolen op het Plateau van Margraten valt stil | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
07-06-2020, 00:13
 

Bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 11°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 50%
windsnelheid: 1 bft ZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:25
zonsondergang: 21:47
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
29-04-2020
Deel dit op:

De Van Tienhovenmolen op het Plateau van Margraten valt stil

MARGRATEN – Het Limburgs Landschap heeft een groot aantal waardevolle monumenten in beheer, waaronder vijf windmolens. Molens vragen, ook na restauratie, permanent onderhoud. Stichting het Limburgs Landschap voert dat uit op basis van zesjarige onderhoudsplannen. Maar ook dan zijn er soms onplezierige verrassingen. Zo werd bij een controlebeurt vooruitlopend op schilderwerken aan de Van Tienhovenmolen ontdekt dat de plaatijzeren wieken zwakke plekken vertonen. Daarom staat de molen nu noodgedwongen stil.

Roest
Roest van binnenuit bleek de boosdoener. Door de roest is op sommige wieken nog maar 40% van de plaatdikte over. De wieken zijn daardoor verzwakt, en het risico bestaat nu dat ze bij het draaien kunnen afbreken. De molen mag daarom vanuit veiligheidsrisico’s niet meer draaien en staat dus stil. Stilstand is voor molens funest. Want stilstand betekent voor een molen achteruitgang en op termijn verval. Dus start Het Limburgs Landschap een noodrestauratie.

Wieken
Een bijzondere operatie volgt begin mei. De wieken van de molen zullen vanaf 29 april zorgvuldig worden gedemonteerd en begin mei worden de roedes uitgenomen. Vervolgens gaan ze op transport naar de werkplaats van de molenrestaurator. Daar wordt ook onderzoek gedaan naar de ouderdom van de wieken en wordt bepaald of ze nog te restaureren zijn. Dan worden ook de definitieve kosten pas duidelijk. Als blijkt dat de wieken niet gerestaureerd kunnen worden zullen er exacte kopieën van gemaakt moeten worden ter vervanging.

Hulp gevraagd
Al met al een fikse en onverwachte kostenpost voor Het Limburgs Landschap en daarom gaat de stichting op zoek naar extra middelen om de restauratie zo spoedig mogelijk te kunnen uitvoeren. Vereniging de Hollandse Molen heeft als eerste een bijdrage toegezegd vanuit hun molenfonds. Op www.Limburgs-landschap.nl is meer informatie te vinden over dit project.

Foto: Henk Heijligers 


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin