Driekwart miljoen van BankGiro Loterij voor Slot Schaesberg - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
26-01-2021, 23:41
 

Bewolkt
2°C
gevoelstemperatuur: -4°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 74%
windsnelheid: 2 bft ZZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:22
zonsondergang: 17:18
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
04-02-2016
Deel dit op:

Driekwart miljoen van BankGiro Loterij voor Slot Schaesberg

AMSTERDAM / LANDGRAAF – De BankGiro Loterij heeft tijdens het GoedGeldGala 788.000 Euro toegekend voor de herbouw van het Poortgebouw van het Slot Schaesberg in Landgraaf. Presentatrice Chantal Jansen overhandigde de cheque in het Tropenmuseum in Amsterdam aan directeur Aryan Klein van Slot Schaesberg en directeur Arno Boon van BOEi.

De aanvraag is voorbereid in nauwe samenwerking met de gemeente Landgraaf en is deels gericht op de herbouw en deels ook gericht op de marketing van het project. Met deze substantiële bijdrage kunnen de eerste bouwactiviteiten opgestart worden, zodat inwoners van Nederland en de grensregio, de verhalen en de herbouw van het Slot opnieuw kunnen beleven.

Aryan Klein: ,,Deze toekenning komt precies op tijd. De afgelopen jaren hebben we letterlijk het fundament gelegd voor de herbouw van het Slot dat nog zeker 20 jaar zal duren. Dat is ook de bedoeling; het is meer een proces dan een product. In dat proces moeten jonge mensen het ambacht weer leveren. Het is voor de regio een belangrijke impuls en voor de medewerkers en vele vrijwilligers een enorme opsteker. Die hebben nu een duidelijk perspectief op de start van de daadwerkelijke herbouw van Slot Schaesberg.

Arno Boon: ,,Voor ons, als vaste beneficiant van de BankGiro Loterij was het van meet af aan – we hebben nu zo’n 6 jaar een ondersteunende rol in het project – duidelijk dat we een keer een ,,gooi gingen doen’’ naar een bijdrage van de BankGiro Loterij. Wij weten dat zij het belangrijk vinden dat monumenten weer aan de burgers teruggegeven worden en dat kan hier uitstekend. Niet alleen bij de herbouw – die we met oude technieken gaan doen – maar ook in de verhalen die we weer gaan ,,opgraven’’. Want monumenten geven ons verhalen door en mensen zijn daar gek op.’’’

Wethouder Ton Ancion is zeer blij met deze toekenning: “Slot Schaesberg is niet alleen binnen Limburg een uniek project, maar krijgt met deze prijs ook landelijke erkenning. Dit is een mooie waardering voor de inzet van alle vrijwilligers en re-integranten die op ambachtelijke wijze ons slot in ere herstellen. Met deze toekenning krijgen de cultuurhistorie, het toerisme en onderwijs in Landgraaf en regio een enorme boost.” Stichting Landgoed Slot Schaesberg is opgericht om het oude kasteel en de bouwhoeve weer in ere te herstellen. In beginsel gaat het om de herbouw van deze prachtige en toonaangevende gebouwen. Maar het project omhelst méér dan dat: de herbouw moet namelijk op zo ambachtelijk mogelijke wijze tot stand komen en dienen als een leerproject.

Daarnaast heeft het project alle kans om een toeristische trekpleister te worden in regio Parkstad. Daarnaast hoopt Stichting Slot Schaesberg in de toekomst uit te groeien tot een Erfgoed Campus, waar wetenschap en ambacht hand in hand gaan. Het bezoekerscentrum van Slot Schaesberg is onlangs geopend voor het publiek. educatie, toerisme, wetenschap en ambachten.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin