Eerste reuzenmiereneter geboren in GaiaZOO - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

,
 


gevoelstemperatuur:
luchtdruk:
vochtigheid: %
windsnelheid:
UV-Index:
zonsopgang:
zonsondergang:
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
07-09-2016
Deel dit op:

Eerste reuzenmiereneter geboren in GaiaZOO

KERKRADE – Vorig jaar werd de diercollectie van GaiaZOO uitgebreid met de reuzenmiereneter. Er zijn in Nederland maar drie dierentuinen waar deze unieke diersoort te zien is. Begin 2016 kreeg het vrouwtje gezelschap van een mannelijke reuzenmiereneter. De twee dieren hebben nu al voor gezinsuitbreiding gezorgd. Op zaterdag 3 september werd namelijk de eerste reuzenmiereneter van GaiaZOO geboren.

Omdat moeder voor het eerst een jong heeft gekregen, hebben de dierverzorgers hen de afgelopen dagen extra goed in de gaten gehouden. Moeder en jong maken het goed en zijn een groot deel van de dag in het binnenverblijf van GaiaZOO te bewonderen. Het jong is een mannetje.

Haat-liefde verhouding
Miereneters leven in de natuur alleen. Daarom zijn in GaiaZOO voor het mannetje en vrouwtje gescheiden verblijven gecreëerd. Begin dit jaar werden mannetje en vrouwtje aan elkaar voorgesteld. Aanvankelijk liet het vrouwtje duidelijk merken dat ze niet gediend was van gezelschap. Grommend en staand op de achterpoten haalde ze meerdere malen naar hem uit met haar 10 centimeter lange klauwen. Toen ze begin maart echter in cyclus kwam, werden enkele paringen waargenomen.

Spannend
Reuzenmiereneters hebben een draagtijd van circa zes maanden. Tijdens de zomermaanden werd de buik van het vrouwtje steeds boller en accepteerde ze het mannetje niet meer in haar nabijheid. Afgelopen week zagen dierverzorgers ook kleine veranderingen in haar gedrag. Donderdag 1 september at ze de hele dag niet en vrijdag was ze erg onrustig en de dierverzorgers konden duidelijk weeën zien. Om haar goed in de gaten te houden, werd een webcam in het miereneterverblijf geïnstalleerd. De webcambeelden toonden zaterdagochtend dat niet het snuitje, maar het staartje van het jong uit het geboortekanaal stak. Het jong bleek in stuitligging te liggen. Daarom werd in allerijl de dierenarts gebeld. Toen die arriveerde kwam het kleintje toch ineens op natuurlijke wijze ter wereld.


Ook in het nieuws