Experiment hamsterbeheer: gericht aangepast agrarisch beheer nodig - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
20-09-2020, 18:30
 

Zonnig
24°C
gevoelstemperatuur: 22°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 29%
windsnelheid: 1 bft ONO
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:21
zonsondergang: 19:39
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
18-10-2019
Deel dit op:

Experiment hamsterbeheer: gericht aangepast agrarisch beheer nodig

ZUID-LIMBURG – De achteruitgang van de Europese hamster of korenwolf is al jarenlang gaande en doet zich niet alleen in Nederland voor, maar in vrijwel alle leefgebieden in West- en inmiddels ook Midden-Europa. Vaststaat dat verandering in de agrarische praktijk een van de hoofdoorzaken is. Onderzoek naar de hamster vindt plaats in meerdere landen.

Jaarlijks delen de onderzoekers hun resultaten in een meeting van de International Hamster Working Group. Deze jaarlijkse meeting vindt dit jaar van 18 tot 21 oktober in Zuid-Limburg plaats. Hier is het rapport van het nu afgeronde WUR-onderzoek Hamster Op Eigen Benen (HOEB) aangeboden aan de Limburgse Land- en Tuinbouwbond.

In Nederland is als vervolg op het eerdere ‘Hamsterexperiment (2005-2010)’ in 2015 het project ‘Hamster op Eigen Benen’ gestart, met als doel om gedurende een periode van drie jaar de effectiviteit vast te stellen van alternatieve vormen van agrarisch beheer die gunstig zijn voor de hamster en andere akkersoorten, en tegelijkertijd goedkoper zijn dan de tot nu toe gebruikte beheerpakketten.

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met de Zoogdiervereniging, en gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Limburg. Het project is begeleid door een begeleidingsgroep, waarin behalve voornoemde partijen ook het agrarisch collectief Natuurrijk Limburg vertegenwoordigd werd.

Hamsterpopulatie nog niet hersteld, draagvlak boeren toegenomen
Binnen de looptijd van het HOEB-project werd nog geen positief effect van het aangepaste beheer op de hamsterpopulatie gevonden. Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat in eerste instantie is getracht meer percelen met beheer binnen de bestaande clusters met leefgebieden te zoeken, om op deze wijze meer draagvlak en medewerking te krijgen van agrariërs. Percelen met een vorm van HOEB-beheer lagen daardoor relatief vaak niet direct in de nabijheid van percelen waar hamsters reeds voorkwamen. De kans op kolonisatie van een perceel met HOEB-beheer was daardoor gering.

Lees verder…


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin