Extra miljoenen voor Limburgse natuur - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
20-09-2020, 19:54
 

Zonnig
22°C
gevoelstemperatuur: 21°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 35%
windsnelheid: 1 bft NO
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:21
zonsondergang: 19:39
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
07-05-2013
Deel dit op:

Extra miljoenen voor Limburgse natuur

MAASTRICHT – Van de ruim € 111 miljoen die het rijk dit jaar via het provinciefonds ter beschikking stelt voor de verwerving en inrichting van de robuuste Ecologische Hoofd Structuur (EHS), gaat € 7,2 miljoen naar Limburg.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck heeft in april 2013 voor alle provincies over de besteding van de € 111 miljoen een afspraak gemaakt met staatssecretaris Dijksma (ELI). De in het slop geraakte natuurontwikkeling komt hiermee weer op gang.

De Provincie besteedt het geld aan vier projecten die snel kunnen worden gerealiseerd. Die projecten zijn geselecteerd in overleg met de samenwerkingspartners van de Provincie in het landelijk gebied, zoals de terreinbeherende organisaties, de waterschappen en de Dienst Landelijk Gebied.

De projecten:
• Geuldal
• Lus van Linne
• Verbinding naar Duitsland Grenspark, Maas-Swalm-Nette
• Verbinding naar België, Peel/ Weerterbos/ Kempen~broek

Combinatie met bestaande programma’s natuur en water
De Provincie combineert deze vier projecten met al in gang gezette maatregelen tegen verdroging van de natuur en ecologische herstel van beken. Er is ook een pakket aan maatregelen voor de aanpak van stikstof in natuurgebieden om een betere natuurkwaliteit te bereiken. Dit laatste heeft ook een positief effect op de economische ontwikkelruimte voor bedrijven met uitstoot van stikstof.

Verder worden natuurgebieden met een Europese status, de zogenaamde Natura-2000 gebieden zoals het Geuldal, beter ontwikkeld tot een geheel, door percelen te kopen of te ruilen en in te richten voor natuur waar mensen kunnen wandelen en fietsen.

In totaal besteedt de Provincie Limburg dit jaar 30,5 miljoen euro aan het realiseren van de robuuste EHS en voor maatregelen tegen verdroging en de aanpak van stikstof. Er worden € 7,2 miljoen aan extra rijksgelden en € 22,3 miljoen aan reguliere programmagelden ingezet.

De samenwerkingspartners van de Provincie zijn daardoor beter in staat werk met werk te combineren voor een doelmatige uitvoering.

Volgens Van der Broeck is deze investering in de Limburgse Natuur ook positief voor de werkgelegenheid doordat terreinbeheerders vaak aannemersbedrijven inschakelen voor de uitvoering in het veld.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin