Het gaat iets beter met de vlinders | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
25-01-2020, 16:15
 

Mist
3°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: -1 bft N
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:24
zonsondergang: 17:15
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
10-03-2016
Deel dit op:

Het gaat iets beter met de vlinders

LANDGRAAF – Na decennia van slecht nieuws over Nederlandse vlinders zijn er de laatste jaren signalen van een trendbreuk: sinds 2006 gaan er iets meer vlindersoorten voor- dan achteruit. Dat blijkt uit cijfers die het CBS en De Vlinderstichting vandaag hebben gepubliceerd. Extra verheugend is dat onder de ‘stijgers’ een aantal bedreigde soorten is, zoals grote parelmoervlinder en zilveren maan.

De afgelopen decennia ging het merendeel van de vlinders in Nederland in aantal achteruit. Dat heeft verschillende oorzaken. De ruilverkavelingen in de jaren zestig en de daarop volgende intensivering van de landbouw vaagden dagvlinders weg van het platteland. Bloemrijke akkerranden verdwenen en vlinders vonden er nauwelijks nog voedsel. Alleen in wegbermen, natuurgebieden en het stedelijk groen wisten vlinders nog te overleven. Veel populaties gingen verloren en de aantallen liepen flink terug. Deze achteruitgang was nog volop aan de gang toen De Vlinderstichting in 1990 samen met het CBS begon aan het Landelijk Meetnet Vlinders. De Vlinderstichting en het CBS analyseerden afgelopen maand de trends van dit meetnet uit de periode 1992-2015. Als we die vergelijken met die van de laatste tien jaar, gaan nu iets meer soorten voor- dan achteruit.

Lees verder…


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin